Öğretmenler Ne Yapıyor Ki!: Öğretmenlerin Görüşlerine Göre Öğretmenlik Mesleğinin İtibarı Üzerinde Etkili Olan Faktörler - Demir, Selçuk Beşir; Almalı, Himmet (My University, 2020)
Bu çalışmada öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda öğretmenlik mesleğinin toplum nezdindekiitibarını belirlemek ve mesleki itibar üzerinde etkili olan faktörleri tespit etmek amaçlanmaktadır.Çalışma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması desenine göre yürütülmüştür. Çalışmagrubunu Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında görev yapan 9 öğretmenoluşturmaktadır. Katılımcılar maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemine göre farklı cinsiyet vegörev süreleri dikkate alınarak belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarıyapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen nitel veriler NVivo 10.programı kullanılarak kodlanmış, kodlara dayalı olarak alt kategorilere ve temalara ulaşılmıştır.Çalışmada katılımcıların Türkiye’de öğretmenlik mesleğinin itibarının günden güne azaldığınainandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılara göre; Türkiye’de öğretmenlik mesleğininitibarının azalmasında; Türk Milli Eğitim Bakanları ve üst düzey bakanlık yönetici söylemleri,BİMER/CİMER ve Alo 147’ye yapılan şikâyetlerin incelenmesi sürecinden kaynaklananproblemler, öğretmen istihdam ve işsiz öğretmenler problemi, toplumda değişen değer algısı,öğretmenlerin yetki ve sorumluluklarının son yıllarda değişmesi, maaşların düşük olması,öğretmenlerden kaynaklanan problemler ve olumsuz medya haberleri gibi birden fazla faktöretkili olmaktadır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları