A study on life satisfaction of Turkish veterinary practitioners - Özen, Abdullah; Yüksel, Erhan; Özen, Rahşan; Atıl, Eray; Yasar, Askın; Yerlikaya, Halis (My University, 2007)
Çalışmada, klinisyen veteriner hekimlerin yaşam doyum düzeyleri ve bunu etkileyen faktörler araştırıldı.Bu amaçla, Türkiye'nin Orta ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan 14 ilde klinisyenlik yapan 129 veteriner hekim üzerinde anket uygulandı.Klinisyenlerin yaşam doyumu konusunda bir tatminsizlikleri olduğu saptandı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 5'inin açlık sınırının, yüzde 77'sinin ise yoksulluk sınırının altında gelire sahip oldukları bulundu. Aile yönlendirmesiyle ve bilinçsizce veteriner fakültesini seçimin yaşam doyumu konusunda tatminsizliğe yol açtığı saptandı.Sonuç olarak, Türkiye'deki klinisyen veteriner hekimliğinde önemli bir darboğaza girildiği; yaşanan darboğazın öncelikle, planlama olmaksızın açılan fakültelerin ve mezun sayılarındaki artışın yarattığı enflasyondan kaynaklandığı ve bu türden sorunların, özellikle Türkiye gibi ekonomisi çok güçlü olmayan ülkelerde daha ciddi sonuçlar doğurduğu söylenebilir. Bunlara ek olarak, yaşanan sorunların global bir boyut kazanma potansiyelinin olduğu da ileri sürülebilir.
Keywords: Veteriner hekimlik; Türkiye; iş tatmini