İvesi ve Ost-Friz X ivesi melez ($F_1$) kuzularda büyüme, yaşama gücü ve bazı vücut ölçüleri - Kul, Selim; Akcan, Abdulkadir (My University, 2002)
Bu araştırma İvesi, Ost-Friz x İvesi melezi ($F_1$) kuzularda büyüme, yaşama gücü ile bazı vücut ölçülerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, süt emme döneminde 23'er baş, İvesi ve Ost Friz x İvesi melezi ($F_1$) ile, vücut ölçüleri ise 11 'er baş saf ve melez dişi tokludan elde edilmiştir. Kuzuların vücut ölçüleri bakımından gruplar arası farkın karşılaştırması t-testi ile yapılmıştır. İvesi ve Ost-Friz x İvesi melezi ($F_1$) kuzularda ortalama doğum ağırlığı, sırası ile 4.15 ve 4.64 kg, sütten kesim ağır-lığı (105. gün yaşı) 15.39 ve 18.31 kg, sütten kesime kadarki dönemde yaşama gücü %82.61 ve %86.96 olmuştur. İvesi ve Ost-Friz x İvesi melezi ($F_1$) 1 yaşlı dişilerde sırası ile vücut uzunluğu 63.40 ve 73.90 cm, göğüs çevresi 98.20 ve 104.20 cm, cidago yüksekliği 60.10 ve 66.50 cm bulunmuştur. Bu araştırma sonucunda melezleme ile İvesi ırkının doğum ağırlığı ve 105. gün canlı ağırlının arttığı tespit edilmiştir. Bu nedenle İvesi ırkının, Ost-Friz ile melezlenmesi ekonomik verimlerinin artırılabileceğini ortaya koymuştur.
Keywords: Vücut ölçümleri; melez ırklar; koyun; yaşayabilme; büyüme performansı; canlı ağırlık; kuzu; İvesi; doğum ağırlığı; Doğu Friz (koyun ırkı)