The effects of tamoxifen on the wound healing in rats - Bozdağ, Zübeyr; Çetinkaya, Ziya; Caboğlu, A. Serdar; Bülbüller, Nurullah; Doğru, Osman; Akkuş, M. Ali (My University, 1999)
Tamoksifenin yara iyileşmesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacı ile planlanan bu deneysel çalışmada, 42 erişkin dişi rat kontrol ve tedavi grubu olarak ikiye ayrıldı. Kontrol grubu standart fare yemi ile beslenirken, tedavi grubuna ta-moksifen içeren diyet 14 gün süreyle verildi. Bu beslemenin 15. gününde rafların karın ve sırt ciltlerinde 2.5 cm uzunluğunda kesiler yapıldı. Cerrahiyi izleyen 3. gün her gruptan 6'şar, 6. ve 10. gün ise 7'şerfarenin sırtlarında oluşturulan insizyonlardan histolojik inceleme için örnekler alındı. Tüm ratlar 10. gün sakrifiye edildi; karın insizyonlan 1 cm genişliğinde sağlam cilt ile birlikte çıkarıldı, 0.8 cm eninde bir parça ayrılarak kopma kuvveti ölçüldü, artan dokuda hidroksiprolin düzeyi belirlendi. Histolojik incelemede; fibroblast sayısı ile kollajenizasyon, vaskülarite ve epitelizasyonun tedavi grubunda anlamlı olarak arttığı bulundu (p <0.05). Her ne kadar hidroksiprolin düzeyinin tedavi grubunda, kopma kuvvetinin ise kontrol grubunda daha yüksek olduğu bulunsa da; her iki değişken açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı (p > 0.05). Bu bulgulara göre, tamoksifen'in yara iyileşmesini anlamlı derecede etkilemediği düşünüldü.
Keywords: Yara iyileşmesi; Sıçanlar; Tamoksifen