Batı Anadolu’nun Koluviyal Depozitlerinde Toprak Özelliklerinin ve Tarımsal Sürdürülebilirliğin Araştırılması - Altunbaş, Sevda; Atalay, İbrahim; Siler, Muzaffer; Tolay, İnci (Ataturk University, 2025)
Kolüvyal arazilerin eğimli, sığ toprak yapısı ve besin yetersizliği nedeniyle genellikle tarıma uygun olmadığı ileri sürülmektedir. Ancak artan nüfus nedeniyle normal tarım alanları sınırlı olduğundan marjinal kabul edilen kolüvyal arazilerde tarım yapmak zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Batı Anadolu'daki kolüviyal arazilerin toprak özelliklerini, özellikle zeytin, incir ve üzüm yetiştiriciliği için tarımsal potansiyellerine odaklanarak karakterize etmektir. Öncelikle kolüvyalin jeolojik kökeni ve topoğrafik özellikleri değerlendirilmiş, ardından doğal ve tarımsal alanlardan toprak örnekleri alınmıştır. Hem kolüviyal materyaller hem de üzerindeki topraklarda analizler yapılmıştır. Bulgular, temel bileşen analizi kullanılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve ardından seçilen bitkiler için toprakların tarımsal sürdürülebilirliği hakkında tartışılmıştır. Sonuçlar, kolüviyal arazilerin eğim, erozyon riski, sığ toprak derinliği, düşük toprak organik madde ve sınırlı besin kapasitesi gibi faktörler nedeniyle genel olarak tarıma uygun olmadığını göstermektedir. Ancak uygun iklim koşulları altında zeytin ve incir gibi bazı özel ürünler gelişerek yerel halka ekonomik faydalar sağlayabilir. Geleneksel tarımın genel sınırlamalarına rağmen, bu özel bitkilerin yetiştirilmesi hem bölgenin ekonomik refahına, hem de bölgedeki tarımın genel sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktadır.

It is claimed that colluvial lands are generally unsuitable for agriculture due to slope, shallow soil and nutritional deficiency. However, due to increasing population pressure, agriculture in colluvial lands, which are considered marginal, becomes a necessity as normal agricultural areas are limited in agricultural production. This study aims to characterize the soil properties of colluvial in western Anatolia, specifically focusing on their agricultural potential for olive, fig, and grape cultivation. Geological origins and topographic features of colluvial were initially assessed, followed by the collection of soil samples from both natural and agricultural areas. Comprehensive analyses were conducted on both colluvial materials and the corresponding soil samples. The findings were statistically evaluated using principal component analysis, with a subsequent discussion on the agricultural sustainability of the soils for the selected plants. The results indicate that the colluvial lands in the study area are generally unsuitable for agriculture due to factors such as slope, erosion risk, shallow soil depth, low soil organic matter, and limited nutritional capacity. However, under favorable climatic conditions, certain specialty crops, such as olives and figs, can thrive, offering economic benefits to the local population. Despite the overall limitations for traditional agriculture, the cultivation of these specific plants contributes to both the economic well-being of the region and the overall sustainability of agriculture in the area.
Exploring Soil Characteristics and Agricultural Sustainability in Western Anatolia's Colluvial
Keywords: Soil Ecology; Toprak Ekolojisi