RENAL HÜCRELİ KARSİNOM OLGULARINDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TANI DEĞERİ İLE ULTRASONOGRAFİ VE RENKLİ DUPLEKS DOPPLER ULTRASONOGRAFİNİN TANIYA KATKISI - OKUYAZ, METİN (Fırat Üniveristesi, 1999)
Aralık 1995 ile Ekim 1998 tarihleri arasında FÜTF Radyodiagnostik Anabilim Dalına Batın BT tetkiki için RHKön tanısı ile sevkedilen hastalardan, BT ile RHK ön tanısı alan 35 olguya; US ve RDUS tetkiki yapılmış olup, histopatolojik olarak doğrulanan 14'ü erkek (%43,8), 18'i kadın (%56,2) toplam 32 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. RHK' I arda BT kitlenin tesbitinde çok önemli bir tanı aracıdır. Kitlenin ayırıcı tanısında yetersiz kalabilmektedir. Ultrasonografi renal kitle lezyonlarının saptanmasında önemli ilerlemeler sağlamıştır ve böbrek kitlelerinin tesbitinde yüksek bir sensitiviteye sahiptir ancak küçük, izoekoik RHK'ların tanısında, y ayılım ı ve tümörün iç yapısını değerlendirmede yetersiz kalabilmektedir. RDUS malign kitle lezyonlarında yüksek DŞ şeklinde göstererek yardımcı olur. DŞ için eşik değer 2.5 kHz olup, yüksek sensitivite sağlamakta yeterli olmaktadır. Vaskülarite yoksa yada DŞ 2.5 kHz'den düşük ise malignite daha düşük olasılıktır, ama ekarte edilemez. RDUS sonografik incelemeye ek olarak akım bilgisini vermekte ve solid kitle lezyonlarının ayırıcı tanısına katkıda bulunmaktadır. 48
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp; Radiology and Nuclear Medicine