YENİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLI SANTRALLERDE MALİYET TAHMİNİNİN OPTİMİZASYONU - ÇELİKDEMİR, SONER (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sürekli artan enerji talebi, ekonomik kalkınma ve nüfustaki büyümeden kaynaklanmaktadır. Bu artan enerji talebinin önemli bir yüzdesi fosil kökenli kaynaklardan sağlanmaktadır. Günümüzde fosil kökenli kaynakların zararlı etkileri ve sonlu kaynak olmaları yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi zorunlu hale getirmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesi için öncelikle potansiyelinin incelenmesi gerekmektedir. Daha sonra ise bu potansiyelin değerlendirilmesi için maliyet bilgileri önem arz etmektedir. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarına ait projelerin uygulanabilirliği maliyet analizlerinin doğru yapılması ve fizibil olması durumu ile mümkün olmaktadır. Bu tez çalışmasında yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyellerinin belirlenmesine vurgu yapılarak maliyet tahminleri yapılmıştır. Bunun için güç denklemleri kullanılarak ampirik denklem modelleri önerilmiştir. Önerilen denklem modellerinin parametreleri sezgisel algoritma yöntemleri kullanılarak hesaplanmıştır. Sezgisel algoritma yöntemleri yüksek doğruluk ile sorun çözme avantajlarına sahiptir. Bu özellikleri maliyet tahminlerinin elde edilmesinde kullanılmıştır. Önerilen ampirik denklemlerin literatür karşılaştırılmaları yapılmıştır. Ayrıca elde edilen sonuçların duyarlılık analizleri yapılarak parametrelere olan etkileri de incelenmiştir.

The ever-increasing energy demand is driven by economic development and population growth. A significant percentage of this increasing energy demand comes from fossil-based sources. Today, the harmful effects of fossil-based resources and their being finite resources make the transition to renewable energy sources necessary. In order to turn renewable energy sources into an investments, their potential must first be examined. Then, cost information is important for the evaluation of this potential. In addition, the feasibility of projects belonging to renewable energy sources is possible if cost analyzes are made correctly and feasible. In this thesis study, cost estimates were made by emphasizing the determination of the potentials of new and renewable energy sources. For this, empirical equation models are proposed using power equations. The parameters of the proposed equation models were calculated using heuristic algorithm methods. Heuristic algorithm methods have the advantages of solving problems with high accuracy. These features were used to obtain cost estimates. Literature comparisons of the proposed empirical equations were made. Sensitivity analyzes of the obtained results were performed and their effects on the parameters were also examined.
Optimization of cost estimation in new and renewable power plants
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği