ELAZIĞ İL MERKEZİNDEKİ SPOR TESİSLERİNİN İŞLEYİŞİNDEKİ VERİMLİLİĞİN ARAŞTIRILMASI - NACAR, EYÜP (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışma; Elazığ İl Merkezinde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Ortaöğretim kurumları ve diğer kamu kuruluşları ile özel sektöre ait spor tesislerinin verimlilik düzeyini araştırmak üzere planlandı. Elazığ İl Merkezindeki kurumlar ile özel sektöre ait spor tesislerinin tamamı bu çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde kayıtlı 36 spor tesisi örneklem olarak alınmıştır. Araştırma sonunda tüm spor tesislerinin %33.3'ü özel sektörde, %27.7'si ortaöğretim kurumlarına, %25'i kamu kurum ve kuruluşlarına ve %13.8'i Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne aitdir. Bu spor tesisleri toplam 89.953 m2'lik alana sahip olduğu ve Elazığ nüfus oranına göre m2 başına 2.7 kişi düştüğü bulunmuştur. Tüm spor tesislerinin %58.3'ü bugünkü şartlarda sağlığa uygun ve kullanılır biçimde olmadığı anlaşılmıştır. 36 spor tesisinin tamamı günde toplam olarak 418 saat çalışmaktadır. Tesisler ortalama olarak 11.61 saat hizmete açıktır. Tüm spor tesislerinden 19.954 kişi faydalanmaktadır. Bu tesislerden faydalanan kişilerin Elazığ nüfusuna (kapasite/nüfus) oranı 9.7 kişidir. Spor tesislerinin %36.1'i halka açık olmadığı anlaşılmıştır. Ayrıca tüm spor tesisleri günde ortalama olarak 9.06 ± 2.06 saat halka açıktır. Sonuç olarak, Elazığ İl Merkezinde bulunan spor tesisleri nüfusa oranı Türkiye ortalaması düzeyindedir. Ancak tesislerin verimli biçimde kullanılmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle spor tesislerinin verimli çalışabilmesi için kaynakların artırılması, yöneticilerin eğitilmesi ve tesislerin özelleştirilmesi gerekmektedir. Anahtar Kelimeler; Verimlilik, Spor Tesisi, İşletmecilik

This study, was planned to research the lewel of productivity in all sport foundations constructed in Elazığ. Those are; The City Head Office of Young and Sport secondary and high schools, other public foundations and private foundations. On this work 36 sport foundations were taken as an examples, all thase foundations were registered in The City Head Office of Young and Sport. At the end of this research; 33.3% at all sport foundadions belongs to special foundations, 27.7% belongs to intermediate level schools foundations, 25% belongs to public foundations and 13.8% belongs the city Head Office of Young and Sport. These sport foundations have an area of 89.953 m2. Acearding to the population Elazığ, There are 2.7 persons in each m2. 58.3% of all sport foundations weren't suitable at todays counditions and they aren't used headtly. İt is found that all the 36 sport foundations work for 418 hours in a day. The average work time of the foundations is 11.61 hours 19954 persons utulize from these foundations. İt is alsa found that the capity of the people who utulize from these foundations. İs 9.7% of all populations. İt is found that 36.1% of sport foundations aren't exposure to the people and in additions, all sport foundations are open abaut 9.06 ± 2.06 hours in a day for people. As a result, the propartion of the population of the sport foundations at the centre of Elazığ city is at the level of Turkey's awarege. But those foundations haven't bean used as a productive in order to work all of sport foundations as a profitabily; it is necessory to increase the sources and to educate the manegers and sport foundations must be changed to privated foundations. Key Words: Productivity, Sport foundations, Administrations
The Research of productivity in all sport foundations constructed in Elazığ
Keywords: Spor; Sports