İsmayil Hakkı Baltacıoğlu'nun Sanat, Sanat Eğitimi ve Milli Sanat Hakkındaki Düşünceleri - Dikici, Ayhan; Tezci, Erdoğan (My University, 2002)
İsmayil Hakkı Baltacıoğlu, Cumhuriyet döneminin fikir yapısını etkileyen düşünürlerden biridir. Sanat ve eğitim anlayışımıza getirdiği bir çok yeniliği bulunmaktadır. O, sanat eserini insanın şuur altında yatan değerlerini uyandıran, canlandıran eser olarak tanımlar. O'na göre sanat, milleti meydana getiren öğelerden biridir. O, sanatın milli olduğunu belirtir. Farklı toplumlara ait sanatçılar aynı doğayı farklı farklı tasvir ederler. Sanatçı içinde yaşadığı toplumun değerlerinden etkilenir. O'na göre, sanat olmasaydı, değişme ve gelişme imkanlarından haberdar olmazdık. Baltacıoğlu'na göre, sanat zevki sanatı okuyanlardan çok, sanatçının kendisindedir. Bu nedenle herkes sanatçı olamaz. Ancak, her insanın kazanabileceği bir sanat kişiliği vardır. Eğitimin görevi de bu kişiliğin gelişmesi için gerekli olan ortamı düzenlemektir. Gençlere sanat kişiliği kazandırabilmek için sanattan zevk alınan, taktir edilen ortamlar yaratmak gerekmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri