Obezite ve Endokrin Sistem - Uğur, Kader (My University, 2018)
Obezite ciddi metabolik komplikasyonlara neden olurken, hayat kalitesini bozmakta ve erken ölüm artışlarına yol açmaktadır. Başta kardiyometabolik hastalıklar olmak üzere diğer sistemik anormalliklerin ortaya çıkışını kolaylaştıran önemli bir halk sağlığı problemidir. Endokrin sistemi ilgilendiren başlıca problemler, insülin direnci, metabolik sendrom, prediyabet, tip 2 diabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon, polikistik over sendromu ve fertilite sorunlarıdır. Sonuç olarak; etyolojisinde multifaktöryel nedenler bulunan obezite dünyada epidemi haline gelmiştir. Obezitenin önlenmesi ulusal politikalar sayesinde yasal düzenlenmeler yapılarak ayrıca medya, gıda ve sanayi işbirliği yardımıyla gerçekleşeceği düşünülmektedir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Halk ve Çevre Sağlığı; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri