GEÇİMLİ TEMEL ÜZERİNDEKİ TOPRAK DOLGU BARAJLARIN STABİLİTE ANALİZLERİ - BAYLAR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1995)
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi GEÇİRİMLİ TEMEL ÜZERİNDEKİ TOPRAK DOLGU BARAJLARIN STABİLİTE ANALİZLERİ Ahmet BAYLAR Fırat Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilm Dalı 1994, Sayfa: 92 Mühendislik yönünden şevlerin stabilitesi, başlıca yol, demiryolu, köprü, bina, toprak barajların ve arkasında su tutan dolguların inşaasmda önemli yer tutar. Özellikle modern yol ve baraj inşaatlarının artmasıyla şevlerde stabilte konusu, daha sık karşılaşılan bir problem olmuştur. Dolgu barajların ve karayollarındaki yarma ve dolguların şevlerinin stabilitesi için, şevlerin kayma yüzeyi genellikle dairesel kabul edilir. Farklı metodlar uygularak kayma yüzeyinin şekline, denemeler yaparak karar verilebilir. Bu çalışmada yumuşak zeminler üzerindeki dolguların kritik kayma yüzeyini daha kolay elde edebilmek için bir formül geliştirilmiştir. Metod olarak zeminlerdeki kırılma olayı kullanılmıştır. Analitik olarak geliştirilen bu formül ile elde edilen kayma yüzeyleri Stable bilgisayar programı yardımıyla bulunan kayma yüzeyileri ile karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar neticesinde, analitik olarak bulunan kayma yüzeyi denkleminin uygun sonuçlar verdiği anlaşılmıştır. Geliştirilen bu formül kullanılarak yumuşak zeminler üzerindeki dolguların kayma yüzeylerine, daha kolay karar vermek mümkün olacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Şevlerin stabilitesi, baraj, kayma yüzeyi, güvenlik faktörü, yumuşak zeminler, dolgular
The Stability analysiis of earth filling dams on pervious base
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering