CİLT FLEPLERİ OLUŞTURULAN RATLARDA OZON EMDİRİLMİŞ ZEYTİNYAĞININ FLEP BESLENMESİ ÜZERİNE ETKİLERİ - YİGİT, MEHMET VOLKAN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Cerrahi pratikte rastlantısal paternli deri flepleri sıklıkla kullanılmaktadır. Flep distalinde oluşabilecek doku nekrozu, oluşabilecek kozmetik ve fonksiyonel sorunlar nedeniyle korkulan bir komplikasyondur. Ozon kullanımının kronik ve akut yara iyileşmesinde etkinliği gözterilmiştir. Bu deneysel çalışmada ozonize zeytinyağı ve sadece saf zeytinyağı emdirilmiş pansuman materyalinin sıçan dorsal rastlantısal paternli deri fleplerinde damarlanma üzerine etkisi araştırıldı. Ağırlıkları 200 – 250 gr arasında değişen 21 adet Wistar Albino tipi erkek rat üç eşit gruba ayrıldı. Her gruba standart kaudal tabanlı dorsal flep uygulandı. Kontrol grubuna ek bir uygulama yapılmadı. Diğer iki gruba sırasıyla zeytinyağı ve ozonize zeytinyağı günde iki kez topikal olarak uygulandı. Postoperatif 7. günde tüm fleplerin tabanı ve uç noktası arasından tam kat 1 x 1 cm boyutlarında doku örnekleri alındı. Doku örnekleri CD34 ve VEGF boyaları ile boyanarak ışık mikroskobu altında incelendi. Kontrol grubunda CD34 ve VEGF ile pozitif boyanma gösteren yapıların ortalama ± standart sapma değerleri sırası ile 10.29 ± 1.80 ve 8.86 ± 1.35 iken zeytin yağı ve ozonize zeytin yağı gruplarında bu değerler sırasıyla 15.57 ± 1.72 ve 15.00 ± 1.41 ile 25.00 ± 2.16 ve 25.14 ± 2.41 idi. Her iki çalışma grubunda CD34 ve VEGF ile boyanan yapıların ortalama sayıları kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksekti (her ikisi için de p<0.001). Ozonize zeytinyağı grubunun hem CD34 hem de VEGF ile ortalama boyanma sayıları da zeytinyağı grubundakinden belirgin olarak daha fazlaydı (her ikisi için p<0.001). Sonuç olarak ozonize zeytinyağının rastlantısal paternli cilt fleplerinin damarlanmasını artırdığı gösterildi. Anahtar Kelimeler: Flep, Zeytinyağı, Ozonize Zeytinyağı, CD-34, VEGF

In surgical practice random sample skin flaps are used frequently. The flap necrosis is a horrible complication because of cosmetic and functional problems. The efficiency of ozone on chronic and acute wound healing has been reported. In this experimental study, the effects of ozonated olive oil and pure olive oil sucked medical dressing is searched on vesseling in the doral skin flaps on rats. Twenty one Wistar Albino male masculine rats weighing 200-250 grams were seperated into three groups with seven members. All of rats underwent to a full-thickness dorsal flap with caudal basis. Any additional application was given to rats in control group. Olive oil or ozonated olive oil was applied, twice per day, to flap areas of rats in remaining two groups during postoperative seven day. On posteperative seventh day, 1 centimeter squared full-thickness tissue samples obtained from middle point of flap areas. Tissue samples were stained by CD34 and VEGF antibodies, and were observed under light microscope. The mean numbers of CD34- and VEGF-positive structures were 10.29 ± 1.80 and 8.86 ± 1.35 in control group, respectively. They were 15.57 ± 1.72 and 15.00 ± 1.41 in olive oil group, and were 25.00 ± 2.16 and 25.14 ± 2.41 in ozonated olive oil group, respectively. In both study groups, the mean numbers of CD34- and VEGF-positive structures were statistically significantly higher than control group (p<0.001, for both). Either CD34- or VEGF-positive stained structures were much more in ozonated olive oil group than olive oil group (p<0.001). As a result, it was shown that ozonated olive oil increased vascularization in random sample full-thickness skin flaps. Keywords: Flap, Olive oil, Ozonated Olive Oil, CD-34, VEGF
The effects of ozonated olive oil on the flap in an experimental full-thickness skin flap model
Keywords: Genel Cerrahi