Çocuk İstismarı Ve Cinsel İstismarın Önlenmesinde Medyanın Rolünün İncelenmesi, - Korkmaz, M., Saçan, S., Yücel, A. S., Gürkan, A., Kırık, A. M. (My University, 2015)
Son yıllarda çocuklara yönelik artan cinsel istismar konusu yazılı ve görsel basında sıkça gündeme gelen konular arasındadır. Günümüzde bilgilendirme, haber verme, eğitme, etkileme ve kamuoyu oluşturma gücüne sahip olan medyanın da bu konuya bakışı önem arz etmektedir. Bu araştırma çocuk istismarı ve önlenmesinde medyanın rolü ve yapılması gerekenlerin uygulamalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Uygulamalı olarak yapılan bu araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Erzurum ve Samsun illerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada Basit Rassal Yöntem uygulanmış ve katılımcıların tamamı (N=3050) rastgele yöntemle seçilmiştir. Araştırmada 5’li likert ölçek ve katılımcıların demografik özelliklerini belirlenmesine yönelik bir anket kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 18 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Cronbach’s Alpha kat sayısı olarak 0.871 değeri elde edilmiştir. Verilerin analizinde Korelâsyon, Anova, Faktör analizi, Man Whitney U, Ki-Kare teknikleri uygulanarak araştırma genişletilmiştir. Araştırma sonunda, ebeveynin cinsel taciz konusunda bilgi sahibi olmasının cinsellik konusunda çocuğunu bilgilendirmesiyle, ebeveynin cinsel taciz konusunda çocuğunun nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirmesi ile çocuğun sahip olduğu arkadaşlarını tanıma ve çocuğun yaşadığı bir istismar olayını paylaşması arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Katılımcılara ait bazı değişkenlerin (yaş, cinsiyet, eğitim durumu) farklı boyutlarda etkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca çocuğun cinsiyetinin günlük televizyon izleme süresinden bağımsız olduğu, fakat cinsel istismar yaşamasından bağımsız olmadığı, ebeveyn cinsiyetinin, çocuğun cinsel istismardan nasıl korunması gerektiği konusunda bilgilendirme, sosyal paylaşımlarını takip etme ve elektronik cihazları kullanma davranışına sınır getirme konularında farklılığa neden olduğu tespit edilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: İstismar; Çocuk; Medya; Cinsel Taciz; Ebeveyn