SINIF ÖĞRETMENLERİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARINDAKİ ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK GÖRÜŞLERİ VE UYGULAMALARI (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - PULLU, SERKAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin ilköğretim programlarındaki ölçme ve değerlendirmeye yönelik görüşleri ve uygulamalarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Betimsel özellikte olan bu çalışmada tarama (survey) yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine başvurulmuş, bunun için bir anket geliştirilmiştir. Anket, Elazığ il merkezindeki 158 ilköğretim okulundan random yöntemiyle seçilen 47 ilköğretim okulunun birinci kademesinde görev yapmakta olan 590 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Ancak yetersiz doldurma ve rastgele işaretlemeler nedeniyle 515 anket işleme konulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 15.0 for Windows Evaluation Version paket programı ile analiz edilmiştir.Yapılan analiz sonuçlarında, sınıf öğretmenlerinin lisans eğitiminde aldıkları ölçme ve değerlendirme dersi ile hizmet içi eğitimlerinin kendilerine katkısının olduğu, ölçme ve değerlendirme etkinliklerini uygulamada en çok Türkçe dersinde zorlandıkları, ölçme ve değerlendirme etkinliklerini belirlerken en çok öğretmen kılavuz kitaplarından yararlandıkları ortaya çıkmıştır. Diğer yandan öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntem-tekniklerini bilme düzeylerinin yüksek olduğu, özellikle portfolyo (öğrenci ürün dosyası), performans görevi, proje ödevleri, çalışma yaprakları, gözlem ve seviye belirleme testi gibi yöntem ve tekniklerini daha fazla bildikleri belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin en az bildikleri ölçme ve değerlendirme yöntem-tekniğinin yapılandırılmış grid, olduğu görülmüştür. Genel olarak araştırmaya katılan öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme sürecindeki uygulamalarına yönelik görüşlerinin olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenlerin en çok ölçme ve değerlendirme sürecine velilerin katılımını sağlamada zorlandıkları görülmüştür. Öğretmenler ölçme ve değerlendirme sürecinin etkili biçimde uygulanması için de daha fazla araç-gereç temin edilmesini önermişlerdir. Ulaşılan bu sonuçlar doğrultusunda, okullara ölçme ve değerlendirme uygulamaları için araç-gereç ve kaynak desteğinde bulunulması, ölçme ve değerlendirme sürecine velilerin katılımının sağlamaya yönelik çalışmalar yapılması gibi önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this research is to determine primary school teachers? opinions and applications on measurement and evaluation in primary education curriculum. Survey method has been used in this descriptive study. The opinions of the teachers have been applied to and for this reason a questionnaire has been developed. The questionnaire has been applied to 590 primary school teachers working at different 47 primary schools out of 158 primary schools in Elazığ city centre by random method. However, five hundred fifteen questionnaires have been taken into account because of the inadequate filling and random marking. Gained data has been analysed by SPSS 15.0 package programme for Windows Evaluation Version.Analysis results have shown that the measurement and evaluation courses that the primary school teachers attended during their bachelor?s degree education and those they attended during their in-service education contributed themselves a lot and the most difficult course they found in applying the activities were Turkish Language course and the most beneficial book they used while defining the measurement and evaluation activities were teachers? guidance books. On the other hand it has been pointed out that knowing levels of measurement and evaluation methods and techniques of the teachers were high and it has been defined that the teachers were better aware of the methods and the techniques particularly such as portfolios, performance tasks, projects, worksheets, observation and level defining tests. Furthermore, it has been defined that the constructed grid is known least in the methods and the techniques by teachers. In general it has been defined that the teachers attending the study had positive opinions on the applications whilst measurement and evaluation process. However it has been defined that the teachers found providing the parents the measurement and evaluation process were the most difficult. The teachers suggested that more materials should be provided for the effective measurement and evaluation processes. In the light of these results, there should be material and source support for measurement and evaluation applications at schools and some studies should be carried out for the parents to corporate in the measurement and evaluation process.
Primary school teachers opinions and applications on measurement and evaluation in primary education curriculum (Case of Elazığ city)
Keywords: Eğitim ve Öğretim