Investigation of association between Tlr2 And Tlr4 gene polymorphisms and acne in Turkish subjects. - Etem, Ebru Önalan; Kökçam, İbrahim; Oguz, Sevinay; Elyas, Halit; Askın, Yasemin (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışmada büyüme ağrısı olan çocuk ve ergenlerde, rahatsızlığın yaşam kalitesine olan etkisinindeğerlendirilmesi amaçlandı. Metaryal ve metod: Büyüme ağrısı tanısı alan 30 hasta ile birlikte yaş ve cinsiyetleri eşleşmiş 30 sağlamçocuk kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Gruplara, Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ),Çocuklar için Durumluk-Süreklilik Kaygı Ölçeği (ÇDSKÖ) ve Çocuklar için yaşam kalitesi ölçeklerininEbeveyn ve Çocuk formları (ÇİYKÖ-E ve C) uygulandı.Bulgular: Büyüme ağrısı olan çocuk ve ergenlerin, kontrol gruplarına göre ÇDSKÖ ve ÇDÖ ölçek puanlariyüksek bulunurken, ÇİYKÖ-E ve C formları puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu(p<0.01).Sonuç: Büyüme ağrısı olan çocukların, kontrol gruplarına göre yaşam kalitesi ölçek puanlarında azalma,kaygı durumlarında yükseklik, depresyona meyil ve yaşam kalitelerinin genel olarak düşük olduğu tespitedildi.
Keywords: Dermatoloji; Genetik ve Kalıtım; Psikoloji