TRİCHLORFON UYGULANAN PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO)'DA ASETİLKOLİNESTERAZ (ACHECHE)ENZİM AKTİVİTESİ VE BAZI KAN PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRILMASI - PALA, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada organofosfatlı insektisit trichlorfonun pullu sazan (Cyprinus carpio)?nın beyin ve karaciğer dokusundaki asetilkolinesteraz (AChE) enzim aktivitesi ve bazı kan parametreleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Trichlorfonun Cyprinus carpio üzerinde ki LC50 değeri belirlendi ve LC50 değerinin %10?u ve %20?si sublethal doz olarak balıklara 21 gün süreyle banyo tarzında uygulandı. Trichlorfonun sublethal dozları uygulanan balıklardan ve kontrol grubu balıklardan 3., 7., 14., ve 21. günlerde kan, beyin ve karaciğer örnekleri alındı. Alınan bu örneklerde, AChE aktivitesi, Hematokrit ve Lökokrit düzeyleri, Eritrosit ve Lökosit sayıları, Hemoglobin miktarı, Ortalama Eritrosit Hacmi (MCV), Ortalama Eritrosit Hemoglobini (MHC) ve Ortalama Eritrosit Hemoglobin Konsantrasyonu (MCHC) belirlendi.Trichlorfon uygulanan balıkların AChE aktvitesinde azalma olduğu tespit edildi (p<0,05). Ayrıca trichlorfon etkisine bırakılan balıklarda Hematokrit ve Lökokrit düzeyleri, Eritrosit ve Lökosit sayıları, Hemoglobin miktarı, MCV, MHC ve MCHC değerleri kontrol grubu balıklarına göre düşük bulundu (p<0,05).Anahtar Kelimeler: Trichlorfon, Organofosfat, AChE, Cyprinus carpio.

In this study, the effects of trichlorfon, which is an organophosphate insecticide, on acetylcholinesterase (AChE) enzyme activity in brain and liver tissues and some blood parameters of scaled carp were investigated. LC50 value of trichlorfon on Cyprinus carpio was determined and scaled carps were exposed to 10 % and 20 % sublethal concentrations of LC50 value for 21 days. Blood, brain and liver samples were taken from exposed fish and control group fish, on days 3, 7, 14 and 21. AChE activity, hematocrit and leucocrit levels, erythrocyte and leukocyte counts, hemoglobin level, Mean Corpuscular Volume (MCV), Mean Corpuscular Hemoglobin (MCH), and Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC) were determined from these samples taken.It was determined that AChE activity of trichlorfon applied fish decreased significanty compared with control group (p<0.05). In addition, hematocrit and leucocrit levels, erythrocyte and leukocyte counts, hemoglobin level, MCV, MHC and MCHC values were lower compared to those in the control group (p<0.05).Key Words: Trichlorfon, organophosphate, AChE, Cyprinus carpio.
The investigation of acetylcholinesterase activity and some heamatological parameters in scale carp exposed to trichlorfon
Keywords: Su Ürünleri