Fuzuli'nin Beng ü Bade Mesnevisi ve Bade Sembolü - Yıldırım, Ali (My University, 2004)
Beng ü Bade Fuzulî'nin kaleme aldığı alegorik bir eserdir. 444 beyitten oluşan bu eserde modern zamanların metotları ile örtüşen anlatı tekniklerini gözlemlemekteyiz. Bu eserde Türk Edebiyatının en büyük şairlerinden olan Fuzulî'nin aynı zamanda sembolik diline ve anlatı kurgusuna şahit olmaktayız. Şah İsmail'e sunulan bu eserle ilgili bazı tespit ve yorumlar yapılmıştır. Eserin Şah İsmail ile II. Bayezid ve adamlarını sembolize ettiği düşünceleri yanında, içki ve uyuşturucu bir takım nesnelerin kişileştirilmesi ile basit bir gülmece veya tasavvufî bir eser olduğu tezleri de ileri sürülmüştür. Bu çalışmada, Beng ü Bâde'de Fuzulî'nin anlatı kurgusu ve eserin kendisine sunulduğu Şah İsmail'i sembolize eden Bade üzerinde durulmuştur.
Keywords: Tarih; Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri