STATİK SENKRON KOMPANZATÖRÜN (STATCOM) YAPAY SİNİR AĞLARI (YSA) İLE DENETİMİ - KARA, YUNUS (Fırat Üniveristesi, 2008)
Gelişen teknolojiye bağlı olarak enerji ihtiyacı artmış ve güç sistemleri daha karmaşık bir hal almıştır. Bu nedenle güç sistemlerinin hem taşıma kapasitesinin artırılması hem de iletim sistemlerinin kararlı hale getirilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Güç sistemlerinin tepkin güç kompanzasyonu yapılarak yük taşıma kapasitesinin artırılması ve kararlı hale getirilmesi kanıtlanmıştır. Geleneksel kondansatör ve reaktör grupları ve uyartım devreli cihazlar ile yapılan kompanzasyon yetersiz kalmıştır. Güç sistemlerinin kompanzasyonunu gelişen güç elektroniği tabanlı aygıtlar ile yapılması halinde, güç sistemi tam ve esnek bir şekilde denetlenebilir. FACTS olarak adlandırılan bu aygıtların çoğu güç sistemlerinde dinamik kompanzasyon, kararlılığın iyileştirilmesi ve güç akışının denetimi için kullanılmaktadır.Bu tez çalışmasında, bir iletim hattındaki güç akışının kontrolü için, MATLAB-SIMULINK Toolbox 'ı kullanılarak evirici tabanlı FACTS aygıtı olan STATCOM 'un (Statik Senkron Kompanzatör) bilgisayar benzetimi yapılmıştır. STATCOM 'un denetiminde Sabit Parametreli PI denetleyici ve Yapay Sinir Ağı (YSA) kullanılmıştır. YSA' nın öğrenme ve genelleme yeteneklerinden yararlanarak PI denetleyicinin tasarım zorluğu giderilmiş ve PI parametrelerinin otomatik olarak ayarlanabilirliği sağlanmıştır. YSA-PI yapısıyla STATACOM DA denetimi yapılmıştır. PI ile YSA arasındaki farkı gösteren benzetim sonuçları verilmiştir.

Due to improving technology, the demand of the energy has significantly increased and as a result of this circumstances the power systems have become more complicated over this period. Thus, to both develop the carrying capacity and make the transfer system stable have become an essential issue. In this dissertation, it is proved that applying reactive compensation to the power systems results that the load carrying ability and the stability of the system are enhanced. As a consequence of on going process in the power systems, traditional capacitor, reactor groups and devices using exciters became insufficient. The compensation of power systems applied with sophisticated power devices allows complete and flexible control of the power systems. Devices which are called FACTS are implemented to control dynamic compensation and energy flow in the power systems, and also obtain a beter stability .In this study, a computer simulation of STATCOM which is FACTS devices based on converter for power flow in transmission line is carried out by using MATLAB SIMULINK Toolbox. The computer simulation results show that STATCOM have fast response ability for any change in the power system. The static parameter PI controllers with Neural Networks (NN) have been used in the STATCOM controler. PI controller design complexity is eliminated and automatic tuning of the PI controller parameters is provided by utilizing the learning and generalization capabilities of the neural networks. STATCOM DC controller has been done by NN-PI. Simulation result showing, between PI with NN difference was given.
Control of the static synchronous compensator (STATCOM) by using artificial neural network (ANN)
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Teknik Eğitim