Baskil çevresinde kuvars damarlarına bağlı cevherleşmeler ve Baskil magmatitleri-cevherleşme ilişkileri - Bölücek, Cemal; Sağıroğlu, Ahmet (My University, 1997)
Baskil çevresinde granitik kayaçlar içerisindeki cevherleşmeler kuvars damarlarına bağlı olarak gelişmiştir. Bu damarlardaki başlıca cevher mineralleri pirit, kalkopirit, bizmutinit, tetrahedrit-tennantit, galen, sfalerit ve akındır. Kuvars damarlarına bağlı olarak oluşmuş altın cevherleşmeleri için As ve Cu iz bulucu element olarak kullanılabilir. Granitik kayaçlar en son yerleşen derinlik kayaçlarıdır. Bunlar kalk-alkali karakterli, yitimin son evresinde çarpışma sonucu oluşmuş kayaçlardır. Elazığ çevresinde geniş yaylıma sahip derinlik kayaçları içerisinde cevherleşme bakımından en zengin olanlar granit grubu ve bunların dokanak oluşturduğu kayaçlardır. Granit grubu kayaçların kimyasal bileşimi, oluştuğu tektonik ortam ve oluşum zamanı ile cevherleşme arasında pozitif bir bağıntı bulunmaktadır. Bu bölgede yapılabilecek maden arama çalışmalarında hedef bölge olarak granitik kayaçların bulunduğu alanların seçilmesi daha kısa zamanda daha kolay sonuç alınmasını sağlayabilir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji; Mineraloji