KOMPOZİT MALZEMELİ FATURALI KİRİŞLERDE TAKVİYE AÇISINA BAĞLI OLARAK GERİLME ANALİZİ - GÜR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada kompoztt malzemeden imal edilmiş, eğilmeye maruz faturalı bir kirişte., fatura yarıçapı ve takviye açısına bağlı olarak maksimum gerilmeler ve gerilme yığılma katsayıları sonlu elemanlar metodu ile hesaplanmıştır. Problemin çözümünde dört düğümlü düzlem izoparametrlk sonlu elemanlar kullanılmıştır. Hesaplamalar, Cam-Epoksi, Boron-Epoksi ve Grafit-Epoksi kompozit malzemeleri için, tek yönlü takviye ve çapraz takviye durumları dikkate alınarak yapılmıştır. Değişik fatura yarıçapı ve takviye açılarında, her bir kompozit malzeme için maksimum gerilme değerleri ve gerilme yığılma katsayıları hesaplanmıştır. Sonuçlar grafikler halinde sunulmuş ve bunlarla ilgili karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuçta, fatura yarıçapı arttıkça maksimum gerilme değerlerinin arttığı ve gerilme yığılma katsayılarının azaldığı görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Gerilme yığılma katsayısı, sonlu elemanlar metodu, izoparametrlk sonlu elemanlar, kompozit malzemeler.
The Analysis of stress in composite material beams with shoulder fillets for various orientation angles
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering