Bölgemizdeki servikal intraepitelyal neoplazi vakalarında HPV 16 ve 18 genomlarının PCR yöntemi ile araştırlması - Sapmaz, Ekrem; Şimşek, Mehmet; Çelik, Hüsnü; Kumru, Selahattin; Doymaz, Mehmet Z. (My University, 2003)
Amaç: Servikal İntraepitelyal neoplazi tanısı konulan hastaların serviks biopsilerinde PCR yöntemi ile HPV 16 ve 18 suşlarının ve bölgemizde hangisinin daha fazla servikal İntraepitelyal neoplazi etkeni olduğunun araştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD, Devlet Hastanesi Kadın Doğum Bölümü, Elazığ. Materyal ve Metod: Aralık 1997-Ekim 2001 tarihleri arasında Fırat üniversitesi tıp fakültesi araştırma hastanesi ve Elazığ devlet hastanesi kadın doğum bölümüne başvuran hastalardan servikal smear sonucu class 3 gelen hastalara kolposkopiyi takiben şüpheli alanlardan biopsi alındı. Servikal biopsi örneklerinde histopatolojik olarak servikal İntraepitelyal neoplazi tanısı konulan vakalardan 40 vaka ile (Gl= Servikal İntraepitelyal neoplazi=Çalışma), total abdominal histerektomi materyallerinde normal servikal bulgu tanısı konulan 40 vaka (G2=Normal serviks=Kontrol) prospektif çalışma programına alındı. Vakaların parafın bloğa gömülü serviks biopsi doku örneklerinden 5-10 $\\mu$m kalınlığında 80 parafin blok örneği alındı. Bu örneklerde PCR yöntemi kullanılarak HPV 16 ve 18 suşlarının genomları araştırıldı. Nominal veriler için %2, ordinal veriler için Mann Whitney U testi kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. HPV 16 ve 18 genomları için Relatif risk (RR; %95 CI) hesaplandı. Bulgular: Servikal İntraepitelyal neoplazi vakalarında HPV 16 genomu 13 vakada (%33), HPV 18 genomu ise 2 vakada (%5), kontrol grubunda ise HPV 16 genomu 2 vakada (%5), HPV 18 genomu l vakada (%2.5) saptandı. HPV 16 genomu anlamlı olarak servikal İntraepitelyal neoplazi grubunda yüksek (p=0.003, x2 test), RR=6.5, (%95 CI=1.5-30) bulundu. HPV 18 genomu ise benzer (p>0.05, Fisher exact test), RR=2, (%95 CI=0.2-21) bulundu. Sonuç: Bölgemizdeki servikal İntraepitelyal neoplazi vakalarında HPV 16 suşu 6.5 kat daha fazla etkin rol oynamaktadır.
Keywords: Polimeraz zincir reaksiyonu; İnsan papillomavirüs 18; İnsan papillomavirüs 16; Uterin servikal neoplazmlar; Servikal intraepitelyal neoplazi