ÖĞRETMENLERİN DUYGU YÖNETİM BECERİLERİ İLE OKULUN DUYGUSAL İKLİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Öztürk, Efraim; Özan, Mukadder Boydak (My University, 2021)
Duygular, düşünen, sosyal bir varlık olan insanın bulunduğu her alanda hakim vedavranışlar üzerinde oldukça etkili olan dürtülerdir. Duyguların insan eğitimi üzerindeşekillenen okullardaki etkisi, bu etkinin istenilen seviyeye getirilerek eğitim-öğretimekatkıda bulunulması önem oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, öğretmen görüşlerinegöre duygu yönetim becerileri ile okullardaki duygusal iklim arasındaki ilişkiyibelirlemektir. Araştırmanın örneklemini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilmerkezinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır.Araştırma, ilişkisel tarama deseninde yürütülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre,öğretmenlerin duygu yönetim becerileri ile okulların duygusal iklimi arasında zayıfdüzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. En yüksek düzeydeki ilişkinin duygusalyorgunluk ve öfke yönetimi arasında olduğu; en düşük düzeydeki ilişkinin ise empati veolumsuz bedensel tepkileri kontrol edebilme arasında olduğu belirlenmiştir. Eğitimöğretime olumlu duyguların aktarılabilmesi açısından öğretmenlerin, gerek teori alanında gerek ise pratikte duygu yönetimi konusunda eğitimler almaları önem arz etmektedir.Ayrıca duygusal açından pozitif bir şekilde düzenlenecek olan okul ortamının,öğretmenler ve dolayısıyla eğitim-öğretim üzerinde olumlu etkilerde bulunacağısöylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları