TANITIM FİLM YAPIM SÜRECİNDE İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ KULLANIMI: ELAZIĞ İLİNE YÖNELİK ÖRNEK BİR UYGULAMA - TUTUŞ, YILDIRIM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Büyük kitlelerin sinematografik öyküleri gerçek ziyaret deneyimi ile ilişkilendirmesi sonucunda, film kaynaklı turizmin hızla moda haline geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Başka bir deyişle insanlar ekranda gördüğü yerler hakkında bilgilenirken, o bölgeleri tanımaya yönelik daha etkin tutumlar geliştirmektedir. Bu duruma film veya görsel kaynaklı turizm denilebilir. Hedefler bakımından, filmler veya diğer görsel içerikler yalnızca varış noktasına kısa vadeli turizm geliri sağlamakla kalmaz aynı zamanda uzun vadeli getiriler de sağlar. Ancak film kaynaklı turizme giderek artan ilgiye rağmen, bu konu ne yazık ki ülkemizde araştırmacılar ve akademisyenler tarafından çok az ilgi görmüştür. Çalışmamızda, bu alana daha fazla dikkat çekilmesi için literatürdeki araştırma ve uygulamalar incelenmiş ve bir hedef kitle için ilgi çekici yerler yaratmada tanıtım filminin faydaları vurgulanmıştır. Film turizminde havadan görüntülemenin hedefe sağladığı yararlar irdelenerek, örnek bir tanıtım uygulamasında bu veriler kullanılmıştır. Uygulama, bir insansız hava aracıyla yapılarak çekim sırasında kullanılan teknikler hakkında elde edilen bulgular sunulmuştur.

We are living in a period in which film-induced tourism becomes a fashion, as a result of associating large audiences' cinematographic stories with real visit experiences. In other words, when people get information about the places which they have seen on the screen, they cultivate more active attitudes aimed at recognizing these places. This might also be called film or visual induced tourism. In terms of targets, films and other visual contents do not only offer short-run tourism revenues to the destination, but they also offer long-run benefits. Despite a growing interest in film-induced tourism, regrettably, researchers or academics show less interest in this topic. In our work, to draw more attention to this field, the researches and applications in literature were analyzed and the benefits of the introductory film were emphasized to create an interesting place for a target audience. In a sample introductory application, the data obtained by the examining benefits of an aerial view to target in film tourism, was used. The application, performed by a dron, shows the obtained evidence about the techniques which are used during filming.
Usage of the drons at promotional film production: An example practise in Elazığ
Keywords: İletişim Bilimleri; Radyo-Televizyon