BENEKLİ SAZAN (CYPRINION MACROSTOMUM HECKEL, 1843)' DA BAĞIRSAKLAR, KARACİĞER VE PANKREASIN HİSTOLOJİK VE HİSTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - TAYSI, MEHMET REŞİT (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada; Sivas iline bağlı Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıca'dan temin edilen 20 adet Benekli Sazan (Cyprinion macrostomum Heckel, 1843)' ın bağırsaklar, karaciğer ve pankreasının histolojik ve histokimyasal özellikleri ışık mikroskobunda incelendi. Benekli sazanın sindirim kanalı duvarının en dıştan içe doğru tunika seroza, tunika muskularis ve tunika mukoza denilen üç tabakadan meydana geldiği tespit edilmiştir. Cyprinion macrostomum' un bağırsak mukozasının kıvrımlı olduğu, mukozanın prizmatik epitel hücrelerden meydana geldiği ve goblet hücrelerini içerdiği gözlemlenmiştir. Bağırsak mukozasında bulunan goblet hücrelerinin PAS/AB pH 2.5 ve AB (pH 2.5) boyamalarına güçlü pozitiflik, pH 1.0' da uygulanan AB boyaması ve P.A.S. boyamasına ise zayıf pozitiflik gösterdikleri gözlenmiştir. Bağırsak mukozasında bulunan retiküler, kollajen ve elastik iplikler ise Humason' un gümüşleme boyaması ile gösterilmiştir. Cyprinion macrostomum' un karaciğerinde sinüzoidler ve sinüzoid duvarları üzerinde yer alan kupfer hücreleri, pankreasında ise pankreatik asiner hücreler gözlemlenmiştir.

In this study, the histological structure and histochemical properties of 20 Spotted Carps (Cyprinion macrostomum Heckel, 1843) 's intestines, liver, and pancreas obtained in Fish Springs of Kangal, the province of Sivas, were examined through the light microscope. It was found out that the digestive tract wall of Spotted carp consisted of three-layers called mucosa, muscularis and serosa.The intestinal mucosa of Cyprinion macrostomum was observed to be curved, compose of prismatic epithelial cells and have goblet cells. Goblet cells in the intestine alcian blue showed high positiveness with PAS/AB pH 2.5) and AB (pH 2.5) while with PAS and AB stain applied to pH 1.0 the result was low positiveness. Reticles in the intestinal mucosa, collagen ve elastic yarns have been demonstrated through Humason silvering dye.Not only there have been sinusoids in Cyprinion macrostomum's liver and kupffer cells on sinusoid walls, but also pancreatic acinar cells have been detected in its pancreas.
Investigation of the properties of histological and histochemical in the spotted carp (Cyprinion macrostomum Heckel, 1843) 's intestines, liver and pancreas
Keywords: Su Ürünleri