Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss W.)'nın kimyasal bileşimi ve et verimindeki değişimlerin mevsimsel olarak incelenmesi - Duman, Muhsine; Şen, Dursun (My University, 2003)
Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Cip Balık Üretim ve Yetiştirme Tesisi'nde üretilen Oncorhynchus mykiss etinin bazı kimyasal özellikleri ve et verimi araştırıldı. Bu amaçla, araştırmada 36 dişi ve 37 erkek olmak üzere toplam 73 balık kullanıldı. Oncorhynchus mykiss'm etinde yapılan kimyasal analizler sonucunda % 76,76 su, % 18,55 protein, % 3,28 yağ ve % 1,41 kül olduğu görüldü. Et verimi de ortalama olarak % 60.73 bulundu. Ayrıca bu sonuçların, balık yaşına ve mevsimlere göre değişimleri incelendi.
Keywords: Kimyasal analizler; kimyasal bileşim; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; mevsimsel gelişme; et verimi