RATLARDA İNTESTİNAL İSKEMİ-REPERFÜZYON HASARININ ÖNLENMESİNDE MELATONİNİN ROLÜ - DEMİRBAĞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu deneysel çalışma, ince barsak iskemi-reperfüzyon (İ/R) hasarının önlenmesinde antioksidatif özelliği bilinen melatoninin etkisini araştırmak için yapıldı. Çalışmada her biri 10 adet Wistar albino cinsi rattan oluşan dört grup oluşturuldu. Gruplar şu şekilde belirlendi: Grup 1: sham, Grup 2: I/R, Grup 3: İ/R + melatonin 10 mg/kg, Grup 4: İ/R + melatonin 20 mg/kg. Bütün gruplardaki deney hayvanlarına orta hat laparotomi uygulandı. Sham grubunda yalnızca SMA diseksiyonu uygulandı. Diğer guplarda 30 dak. süre ile SMA kan akımı atravmatik klip ile durduruldu, daha sonra reperfüzyon uygulandı. Üçüncü ve 4. gruplara reperfüzyon başlangıcında intraperitoneal, 24. ve 48. saatlerde ise İM yoldan melatonin verildi. Barsak İ/R'de açığa çıkan serbest oksijen radikallerininin dokuda yaptığı lipit peroksidasyonuna bakmak amacıyla doku ve plazma MDA düzeyleri ölçüldü. Doku MDA seviyesi melatonin uygulanan gruplarda I/R grubuna göre anlamlı oranda düşük bulundu (p<0.05). 55Deney grupları arasında plazma MDA düzeyi, melatoninin 20 mg/kg uygulandığı grupta anlamlı oranda düşük bulundu (p<0.05). Biyokimyasal parametre olarak çalışılan AST, LDH, amilaz değerleri İ/R grubunda melatonin 20 mg/kg grubuna oranla yüksek bulundu (p<0.05). Barsakta İ/R' a bağlı histopatolojik değişiklikleri incelemek amacıyla alınan biyopsiler Grade 0-V arasında derecelendirildi. Melatonin uygulanan gruplarda Grade 3, 4, 5 değişiklikler görülmezken, İ/R grubunda ise yüksek oranda Grade 3- 4 değişiklikler tespit edildi. Değişik organların İ/R modellerinde antioksidan olarak etkinliği üzerinde görüş birliğine varılan melatoninin, ince barsak üzerine etkisi ile ilgili İngilizce literatürde herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Biz bu çalışmamızda melatoninin ince barsak iskemi-reperfîizyonunda histopatolojik ve biyokimyasal olarak anti-oksidatif etkisinin olduğunu saptadık. 56
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases