Dört Farklı İl İçin Optimum Yalıtım Kalınlıklarının Belirlenmesi ve Çevresel Analiz - Özel, Meral (My University, 2013)
Bu çalışmada, Türkiyenin farklı derece-gün bölgelerinde bulunan Adana, Trabzon, Eskişehir ve Ardahan illeri için iki farklı yakıt türü ve dört farklı yalıtım malzemesi kullanılarak bina dış duvarlarının optimum yalıtım kalınlıkları ve çevresel etkileri belirlenmiştir. Hesaplamalar ömür maliyet analizine göre ısıtma ve soğutma derece gün değerlerini kullanarak yapılmıştır. Yakıt olarak kömür ve fuel-oil kullanılmış. Yalıtım malzemesi olarak Ekstrüde polistren (XPS), Ekspande polistren (EPS), Cam yünü ve Taş yünü seçilmiştir. Bu durumda dış duvarlara bu yalıtım malzemeleri uygulanarak, artan yalıtım kalınlıklarına göre optimum yalıtım kalınlığı, enerji tasarrufu ve geri ödeme süresi hesaplanmıştır. Sonuç olarak, seçilen illere, yalıtım malzemelerine ve yakıtın türüne bağlı olarak optimum yalıtım kalınlığının 1,5 ile 24,8 cm arasında değiştiği, yıllık tasarrufun 10,33 ile 351,92 TL/m2 arasında değiştiği ve geri ödeme süresinin ise 0,78 ile 5,95 yıl arasında değiştiği görülmüştür. Ayrıca, binalarda optimum yalıtım kalınlıkları kullanılarak yakıt tüketimi ve çevreye salınan CO2 ve SO2 emisyonlarının kömür yakıtı için %37,7-88,3 arasında azaldığı fuel-oil yakıtı için ise %50,2-91,7 arasında azaldığı görülmüştür.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Çevre Mühendisliği