MİLLİ-ETNİK KİMLİĞİN ŞEKİLLENMESİNDE MİTOLOJİK BOYUTLAR - Hamidov, Samir (Fırat University, 2013)
12 Mayıs 1994 yılında, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı yaptığı haince saldırılarının durdurulması hakkında, taraflar arasında anlaşma yapıldı. Ateşkes sağlandıktan sonra anlaşmazlıkların barış yolu ile halledilmesi yönünde on sekiz yıldan beri yapılan çabalara rağmen işgal edilen Azerbaycan toprakları geri verilmemiştir. Anlaşmazlıkların barış yolu ile giderilmesi çabalarının neticesiz kalmasının birçok sebeplerinin yanında Ermenilerin karışık tarihi-psikolojik oluşumu ve siyasi durumu ile ilgilidir. Bu makalede bizim amacımız; Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı saldırgan, işgalci ve soykırım siyaseti uygulamasının bazı tarihi-psikolojik ve siyasi sebeplerini araştırmak, anlaşmazlığın başlangıcındaki dış faktörlerin rolüne dikkat çekmek ve elde edilen bulgular doğrultusunda anlaşmazlığın uygar bir şekilde çözümlenmesine yardım edecek teklif ve tavsiyeler ileri sürmektir.

The article deals with one of the main reasons of inconclusive negotiations between Armenia and Azerbaijan because of Armenian complex historicalpsychological and political evolution. Besides, the foreign factors of Armenians aggression against Azerbaijan have been studied in this article. The author indicated that the great powers were to blame in starting Nagorno Karabakh conflict.
On Mythic Aspects of Formation of The National-Ethnic Identical