Aril ketometakrilatların sentezi ve karakterizasyonu - Soykan, Cengiz; Özdemir, Eyüp; Coşkun, Mehmet; Ahmedzade, M. (My University, 1996)
Çalışma iki kısımdan meydana gelmiştir. Birinci kısımda, yeni bir monomer olarak kullanılacak olan fenasilmetakrilat, fenasilklorür ve sodyum metakrilattan elde edildi. Fenasilklorür ise, benzen ve klorasetilklorürden sentezlendi. Monomerin yapısı IR, $^1H$- ve $^{13}C$-NMR ile aydınlatıldı. İkinci kısımda fenasilmetakrilatın dioksanda $BZ_2O_2$ kullanarak homopolimeri ve sürenle kopolimeri sentezlendi. Polimerlerin yapısı IR ve $^1H$-NMR teknikleri ile aydınlatıldı. Homopolimerin ve kopolimerin yoğunluğu sırasıyla d = 1.14 ve 1.09 gr/cm3 olarak bulundu. Ayrıca polimerlerin limit viskozite sayıları, çözünürlük parametreleri ve camsı geçiş sıcaklıktan belirlendi.
Keywords: Kimya; Organik