HADİS'TE MÜSELSEL TERİMİ, MÜSELSEL HADÎSLERİN TESBÎTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ - GÖKMEN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Her bir ilim dalının kendine özgü birtakım kavram ve ıstılahı mevcuttur. İslamî literatürde hadîs ilminin de diğer İslamî ilimlerden farklı birtakım kavramları vardır. Bunlardan birisi de "Müselsel" terimidir. Müselsel, kelime olarak: "Zincirlenmiş, zincirleme, dizi-seri halinde, sürekli, devamlı, peşpeşe gelen" anlamına gelmektedir. Terim olarak: ""Hz. Muhammed'in (s.a.s) veya hadîs râvisinin bir hadîsi söylediği sırada yaptığı bir hareketi veya kullandığı bir sözü ya da hem hareketi hem de sözü senetteki bütün râvilerin günümüze kadar değişikliğe uğratmadan aynen tekrarladığı hadîs" anlamına gelmektedir. Bu çalışmamızda müselsel hadîs'in çeşitlerini örnekleriyle beraber açıklamaya çalıştık, bunun yanısıra müselsel hadîs'in bilgi değeri hakkında âlimler'in görüşlerine yer verdik. Müselsel hadîs'in bazı durumlarda zorlama, özel gayret ve senedde kopukluk olmaması için zayıf râviye yönelme sonucu oluştuğunu, bu durumlarda müselsel hadîs'in teselsül vasfında güvenirliği zedelediğine kanaat getirdik. İkinci bölümde müselsel hadîsleri konularına göre bir taksime tâbi tuttuk, hadîslerin muteber kaynaklardan tahrîcini yapmakla beraber hadîs şerhlerinden bu hadîslerin güvenirliği hakkında âlimlerin görüşlerine yer verildi. Son olarak bu son bölümün özeti mahiyetinde birtakım tablolara da yer verilmiştir.

Every branch of science has its own concept. In Islamic literature, The science of hadith has also its own concept which is different from other islamic sciences. One of these concepts is "Musalsal". As a word meaning," Musalsal" means sequenced, sequence, in serials, perpetual and continuous. As a term meaning, a movement or a comment that the Prophet Muhammad made when he said a revelation is the same as all the narrators in his repetition. In this study, we musalsal have tried to explain with the kinds of example of hadith, as well as musalsal hadith scholars about the value of the information included in the reviews. Müselsel hadith's in some cases coercion, special efforts and security in order to prevent disconnection in weak râviye musalsal hadith in these cases is occurring as a result of the move is parties would undermine the reliability of the attribute of that judgement. In the second part müselsel Hadith, a distinction according to the topic subject. Müselsel hadiths are a trusted source of Hadith with making your identified the Sharh of the reliability of these hadiths as scholars opinions. The nature of the last chapter summary some tried to place the tables.
The term of "musalseal" in hadith, the determination and evaluation of musalsal hadiths
Keywords: Din