Preeklampsi vakalarında neopterin ve TNF-alfa düzeylerinin incelenmesi - Sapmaz, Ekrem; Bulut, Vedat; Çelik, Aygen; Akbulut, Hatice Handan; İlhan, Nevin; Hanay, Fethi (My University, 2006)
AMAÇ: Preeklampsi tanısı konmuş gebelerle benzer gebelik haftasındaki sağlıklı gebelerin serum Neopterin ve TNF-alfa düzeylerinin incelenmesi. Çalışmanın yapıldığı yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Elazığ. MATERYAL-METOD: Preeklampsi (G1=Hafif preeklampsi, n=20, G2=Şiddetli preeklampsi, n=20, G3=Eklampsi, n=20) tanısı konulan ve aynı gebelik haftasında kontrol grubu oluşturulan sağlıklı gebe (G4=G1’in kontrolü, n=20, G5=G2’nin kontrolü, n=20, G6=G4’ün kontrolü, n=20) tanısı konulan 120 gebe randomize blok düzenli, kesitsel prospektif çalışma programına alındı. Maternal serumda Neopterin ve TNF-a düzeyleri incelendi. Her preeklampsi grubu önce kendi kontrol grubu (G1-G4, G2-G5, G3-G6) ile, daha sonra kendi aralarında (G1-G2, G1-G3, G2-G3) karşılaştırıldı. Sürekli ve ordinal verilerin kıyaslanmasında Mann Whitney U testi kullanıldı. BULGULAR: Preeklampsi gruplarında TNF-a düzeyleri kendi kontrol gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (G1-G4, G2-G5, G3-G6=p<0.05, Mann Whitney U testi). Ancak preeklampsi gruplarının kendi aralarında yapılan karşılaştırmasında istatistiksel fark saptanmadı (p>0.05, Kruskal wallis varyans analizi). Neopterin düzeyleri Hafif preeklampsi grubunda kendi kontrol grubu ile benzer iken (G1-G4=p>0.05, Mann Whitney U test), diğer gruplar arasında anlamlı olarak yüksek tespit edildi (G2-G5, G3-G6=p<0.05, Mann Whitney U test). Preeklampsi gruplarının kendi aralarında yapılan karşılaştırmasında, şiddetli preeklampsi ve eklampsi grubunda hafif preeklampsi grubuna göre anlamlı yükselme tespit edildi (G1-G2, G1-G3=p<0.03, Mann Whitney U test). SONUÇ: Preeklamptik ve eklamptik gebelerde maternal serumda TNF-a düzeyleri sağlıklı gebelere göre artmaktadır. Kendi aralarında ise anlamlı fark yoktur. Hafif preeklampsi grubu hariç, neopterin düzeyleri hem sağlıklı gebelere göre hem de kendi aralarında şiddetli preeklampsi ve eklampsi vakalarında artmaktadır.
Keywords: Preeklampsi; İnterlökin-1; Tümör nekrozis faktör-alfa; Eklampsi; Neopterin