Pelvik Organ Prolapsuslu Olgularda Semptomatoloji - Baykuş, Yakup; Deniz, Rulin; Kavak, Ebru Çelik (My University, 2017)
Amaç: Pelvik organ prolapsusu nedeniyle vajinal histerektomi yapılanolguların başvuru sırasındaki semptom ve şikayetlerinin incelenmesi.Materyal ve Metot: Ocak 2010-Aralık 2015 tarihleri arasında vajinalhisterektomi yapılan pelvik organ prolapsuslu hastaların dosya kayıtlarındansemptom ve şikayetleri araştırıldı.Bulgular: Toplam 127 olgunun %22’sinde üriner (n: 28), %8,6’sındaseksüel (n: 11), %6,3’ünde defekasyonla ilgili problemler, %15,7’sindeağrı (n: 20), %36,2’sinde anatomik problemler (n: 46), %10,2’sindevajende dolgunluk hissi (n: 13) ve bir olguda (%0,8) tekrarlayantedaviye dirençli vajinal akıntı semptom ve şikayetleri mevcuttu.Sonuç: Pelvik organ prolapsuslu olgular başta anatomik problemlerolmak üzere, üriner, seksüel, defekasyonla ilgili problemlerve ağrı şikayetleriyle başvurabilmektedir. Olguların bu şikayetleriaçısından sorgulanmaları ve bir bütün halinde değerlendirilmelerigerekmektedir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genel ve Dahili Tıp