OKUL DIŞI ÖĞRENME KAYNAĞI OLARAK MÜZELERDE MATEMATİK ÖĞRETİMİ - ATAÇ, BEHİYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırmanın genel amacı, okul dışı öğrenme kaynağı olarak müzelerin ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin matematik dersindeki matematik başarısı, motivasyonları ve yaratıcılıkları üzerine etkisini belirlemektir. Araştırma, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Malatya'nın Battalgazi ilçe merkezinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören 5. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi; 22 deney, 22 kontrol grubunda yer almak üzere toplam 44 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırma, öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desene göre tasarlanmıştır. Araştırmada nicel verileri desteklemek için deney grubunda yer alan öğrencilerin süreç hakkındaki görüşleri, öğrenci matematik günlükleri gibi nitel veriler de kullanılmıştır. Araştırmanın uygulama süreci; 5 hafta deneysel uygulama, iki hafta ön-test ve son-testlerin yapılması olmak üzere toplam 7 hafta sürmüştür. Bu süreçte kontrol grubunda mevcut öğretim programı uygulanırken, deney grubunda ise okul dışı öğrenme ortamlarından müzelerde, belirlenen matematik konu ve kazanımlarına yönelik araştırmacı tarafından hazırlanan müze temelli ders planları uygulanmıştır. Araştırmada nicel verilerin toplanmasında "Matematik Motivasyon Ölçeği (MMÖ) ve Ne Kadar Yaratıcısınız?" ölçekleri ile araştırmacı tarafından geliştirilen Matematik Akademik Başarı Testi (MABT) ile bunların yorumlanmasında kullanılan nitel verilerin toplanmasında ise yine araştırmacı tarafından düzenlenen öğrenci matematik günlükleri ile öğrenci bilgi formu kullanılmıştır. Öğrencilerin deneysel uygulama sürecine ilişkin görüşlerini tespit etmek amacıyla uygulanan öğrenci matematik günlükleri, toplam beş açık uçlu maddeden oluşmaktadır. Söz konusu veri toplama araçları, deney ve kontrol gruplarında yer alan öğrencilere ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS 22.0. paket programı kullanılarak betimsel istatistiki analizler yapılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol grubunda yer alan öğrencilerin matematik dersi akademik başarıları arasında, deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca müze temelli matematik öğretiminin, deney grubu öğrencilerinin matematik motivasyonlarını anlamlı şekilde artırdığı ve ancak yaratıcılıklarında anlamlı bir farklılık oluşturamadığı tespit edilmiştir. Ayrıca deney grubu öğrencilerinin, müze destekli matematik öğretimine yönelik olumlu görüşlere sahip oldukları belirlenmiştir. Araştırmada, okul dışı öğrenme kaynağı olarak müze desteğinin; matematik dersinde akademik başarı ile motivasyonu artırmasına karşın, yaratıcılığa etkisi olmadığı değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Müzede öğretim, Müzede matematik öğretimi, Sanal müzede öğretim.

The general purpose of this research is to determine the effect of museums as an out-of-school learning resource on the mathematics achievement, motivation and creativity of 5th grade students in mathematics course. The research was conducted with 5th grade students studying in a secondary school in Battalgazi district centre of Malatya in the 2022-2023 academic year. The sample of the study consisted of a total of 44 students, 22 in the experimental group and 22 in the control group. The study was designed according to a quasi-experimental design with pretest-posttest control group. Qualitative data such as the opinions of the students in the experimental group about the process and student maths diaries were also used to support the quantitative data. The implementation process of the research lasted for 7 weeks in total; 5 weeks of experimental application, two weeks of pre-test and post-tests. In this process, while the current curriculum was applied in the control group, in the experimental group, museum-based lesson plans prepared by the researcher for the determined mathematics subjects and acquisitions were applied in museums, one of the out-of-school learning environments. In the study, "Mathematics Motivation Scale (MMS) and "How Creative Are You?" scales and Mathematics Academic Achievement Test (MABT) developed by the researcher were used to collect quantitative data and student mathematics diaries and student information form were used to collect qualitative data used in their interpretation. The student mathematics diaries, which were applied to determine the students' views on the experimental application process, consisted of a total of five open-ended items. These data collection tools were applied to the students in the experimental and control groups as pre-test and post-test. In the analysis of the data obtained, descriptive statistical analyses were performed using SPSS 22.0 package programme. According to the findings obtained in the study, it was determined that there was a significant difference between the mathematics course academic achievement of the students in the experimental and control groups in favour of the experimental group. In addition, it was determined that museum-based mathematics teaching significantly increased the mathematics motivation of the experimental group students, but did not make a significant difference in their creativity. In addition, it was determined that the experimental group students had positive views towards museum-based mathematics teaching. In the study, it was evaluated that museum support as an out-of-school learning resource did not have an effect on creativity, although it increased academic achievement and motivation in mathematics lesson. Keywords: Out-of-school learning, Teaching in museum, Teaching mathematics in museum, Teaching in virtual museum.
Teaching mathematics in museums as an out-of-school learning resource
Keywords: Matematik; Müzecilik; Eğitim ve Öğretim