5. SINIF YÜZDELER KONUSUNUN PROBLEME DAYALI ÖĞRETİMİNİN APOS TEORİSİ İLE İNCELENMESİ - BAYRAKTAR, FUNDA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı, ortaokul beşinci sınıf öğrencilerinin yüzde ifadesi ile ilgili öğrenme süreçlerinin probleme dayalı öğretim yaklaşımıyla APOS teorik çerçevesinde incelemektir. Konu hakkında yapılan çalışmalar incelendiğinde öğrencilerin yüzde konusunun öğretiminde zorluk yaşadıkları görülmüştür. Öğrencilerin basit işlemler ve pratik yöntemlerdense daha fazla zaman alan kural odaklı işlemler yaptıkları ve yüzdeler konusunu günlük hayatla çok fazla ilişkilendiremedikleri görülmektedir. Ayrıca konu hakkında yapılan çalışmalar incelendiğinde yüzde konusunun öğrenme ve öğretme süreci ile ilgili çalışmaların az sayıda olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile APOS modelinin uygulanması yönünden literatüre katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubu kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemiyle (Yıldırım ve Şimşek, 2003) Elazığ ili Kovancılar ilçesine bağlı bir devlet okulunda araştırmacının öğretmeni olduğu sınıftaki 12 öğrenci olarak belirlenmiştir. Çalışma grubundaki öğrenciler bir önceki yıl matematik dersi yılsonu ortalamaları göz önüne alınarak aynı sınıf içerisinden seçilmiştir. Öğrenciler yılsonu matematik ortalamalarına göre; 0-45 arası ortalama "düşük seviyeli", 45-80 arası ortalama "orta seviyeli" ve 80-100 arası ortalama "yüksek seviyeli" şeklinde belirlenmiştir. Bu çalışmada nitel veriler araştırmacı tarafından toplanıp analiz edildiğinden çalışmanın yöntemi olarak eylem araştırması seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak ders sırasında "gözlem" ve uygulamada kullanılan problemlerin yer aldığı "öğrenci kâğıtları" kullanılmıştır. Sonuç olarak öğrencilerin çoğunun yüzdeler konusunun APOS teorik çerçevesinde probleme dayalı öğretimi süreci boyunca yapılan gözlem ve hazırlanan açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar doğrultusunda hedef davranışları büyük oranda kazandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca probleme dayalı öğretim yapılarak işlenen derslerde eğlendikleri, matematiğe karşı olumlu tutum kazandıkları, problem çözebilme becerilerini geliştirdikleri, özgüvenlerini artırdıkları gözlemlenmiştir. Anahtar Kelimeler: APOS Modeli, Matematik Eğitimi, Probleme Dayalı Öğretim

The aim of the thesis is researching 5th grades learning the subject fraction with the help of problem based education and analyzing it in APOS theory. When the studies on the subject were examined, it was seen that the students had difficulties in teaching the percentage subject. It is observed that students do rule-oriented operations that take more time than simple operations and practical methods, and they do not associate the issue of percentages with daily life. In addition, when the studies on the subject were examined, it was seen that there were few studies on the learning and teaching process of the percentage subject. It is thought that this study will contribute to the literature in terms of the application of the APOS model. The study group of the study was determined as 12 students in the class where the researcher was a teacher in a public school in Kovancılar district of Elazig province with the method of easily accessible situation sampling (Yıldırım & Şimşek, 2003). They were chosen according to maths year-end average notes the year before. They are in the some class. Students according to their year-end math averages; the average between 0-45 was determined as "low level", 45-80 as average "medium level" and 80-100 as "high level". In this research qualitative data was gathered and analyzed by the researcher therefore the action research was chosen as a study method. In this study, "observation" during the lesson and "student papers" containing the problems used in practice were used as data collection tools. As a result, it was determined that most of the students gained target behaviors in line with the observations made during the problem-based teaching process in APOS theory of percentages and their answers to the open-ended questions. Also, it was abserved that in Maths lesson students enjoy, have positive attitudes and self-reliance, make progress in problem solving skill when they were taught by using problem based education. Keywords: APOS Model, Mathematics Education, Problem Based Teaching
The research teaching 5th grades the subject percentage with APOS Theory through problem based education
Keywords: Eğitim ve Öğretim