ELAZIĞ İLİNDEKİ SPOR YÖNETİCİLERİNİN LİDERLİK STİLLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÇİFTÇİ, İSA (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu çalışmanın amacı; Elazığ İlinde spor yönetiminin farklı boyutlarında yer alan spor yöneticilerinin liderlik stillerinin ne seviyede olduğu ve yöneticilerin liderlik stilleri arasında farklılık olup olmadığını belirleyip, çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmanın evreni; Türkiye'de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri, Spor Bilimleri Fakültesi, Spor Kulüplerindeki Yöneticiler oluşturmakta olup örneklemini ise; Elazığ ilindeki Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü, Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ve Elazığ' da bulunan Spor Kulüplerindeki Yöneticiler oluşturmaktadır. Spor Bilimleri Fakültesi (23 akademik ve 12 idari personel), Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü (40 idari personel ve 33 antrenör) ve Spor Kulüplerinde görev yapan 99 antrenör olmak üzere toplamda 207 kişi oluşturmuştur. Uygulanan anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik bilgilerini tanımlamaya yönelik sorulara yer verilirken, ikinci bölümde Spor yöneticilerinin liderlik tiplerini belirlemek için Bernard BASS tarafından 1985 yılında hazırlanan ve Akdoğan (2002) tarafından Türkçeye uyarlanan Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinden sonra, verilerin analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. İstatistiksel yöntem olarak tanımlayıcı istatistikler ile birlikte İndependent Sample t testi, Tek yönlü Varyans Analizleri kullanılmıştır. Fırat Üniversitesi İdari Personel'in görüşlerine göre Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı en fazla ödüle bağlı liderlik gösterirken, Akademik Personel'in görüşlerine göre ise Serbestlik Tanıyan Liderlik biçimini göstermektedir. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nde çalışan memurların görüşlerine göre Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Dönüşümcü, Sürdürümcü ve Serbestlik Tanıyan Liderlik biçimlerini gösterirken, Antrenörlerin görüşlerine göre ise en fazla Karizmatik Liderlik biçimini göstermektedir. Spor Kulüplerinde görev yapan Antrenörlerin görüşleri incelendiğinde, Kulüp Yöneticisi; Dönüşümcü, Sürdürümcü ve Serbestlik Tanıyan Liderlik biçimlerini göstermektedir.
Investigation of leadership styles of sports administrators in Elazig city
Keywords: Spor