VENTRİKÜLOPERİTONEAL ŞANT CERRAHİSİ UYGULANAN HİDROSEFALİ TANILI PEDİATRİK OLGULARDA OPERASYON ÖNCESİ VE SONRASI İŞİTME FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZTÜRK, SAİT (Fırat Üniveristesi, 2015)
Pediatrik nöroşirurji pratiğinde en sık karşılaşılan hasta grubu hidrosefali tanılı hastalardır. Hidrosefalik hastalarda işitmenin objektif olarak değerlendirilmesi ile ilgili olarak literatür tarandığında; yeterli sayıda hasta sayısından oluşan ve bilimsel kanıt düzeyi yüksek herhangi bir çalışma bulunamamıştır. Bu nedenle hidrosefalik hastalarda ventriküloperitoneal şant cerrahisi sonrasında işitme fonksiyonlarının ne yönde değişikliğe uğradığı işitsel uyarılmış beyinsapı cevapları (ABR) testi aracılığıyla değerlendirilip, sonuçlarını ortaya koymak amaçlandı. Ventriküloperitoneal şant cerrahisi uygulanan hidrosefali tanılı 20 yenidoğan hasta (13 kız, 7 erkek) çalışmaya dâhil edildi. Her hasta için operasyondan 1 gün önce, operasyon sonrası 7. Günde ve yine operasyon sonrası 90. günde ABR testleri yapıldı. 90 dB nHL, 70 dB nHL, 50 dB nHL ve 30 dB nHL klik uyarana karşı elde edilen işitsel beyinsapı yanıtlarının V. dalga latansları ile I-III, I-V dalgalar arası latans süreleri her iki kulak için kayıt altına alındı. Elde edilen parametrik veriler için varyans analizi ve farklı çekim dönemlerinden elde edilen sonuçlar arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için ise post hoc Tukey's HSD testi kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Hastaların ABR test verilerinin ortalama değerleri dikkate alınıp, operasyon öncesi ve operasyon sonrası geç dönem elde edilen bütün sinir iletim hızları kıyaslandığında 0,2 ms'den daha hızlı bir iletim olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar istatistiksel olarak 90 ve 50 dB ses şiddetinde test dönemleri arasında kıyaslama yapıldığında anlamlı çıkmasa da (p>0,05), 70 ve 30 dB ses şiddetinde yapılan kıyaslamalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçlara ulaşılmıştır (p<0,05). Geri dönüşümsüz beyin parenkim hasarına, kognitif bozukluklara, mental-motor retardasyona, özellikle sensörinöral tipte işitme kaybı neticesinde dil öğrenememe ve konuşamama gibi sekellere neden olan hidrosefalik hastalarda mümkün olan en kısa sürede tanı konulmalı ve tedavi geciktirilmemelidir. Anahtar kelimeler: Hidrosefali, İşitme, Uyarılmış beyinsapı cevabı, Ventriküloperitoneal şant cerrahisi

The most common encountered patients are hydrocephalic patients in the practice of pediatric neurosurgery. Hydrocephalic patients with regard to the objective evaluation of hearing; comprising a sufficient number and the number of patients with high level of scientific evidence has not been found any work when searching the literature. So, hydrocephalic patients after ventriculoperitoneal shunt surgery regarding hearing function is altered in the direction of auditory evoked brainstem response (ABR) test evaluated through, was aimed to assess the results. Ventriculoperitoneal shunt surgery performed 20 hydrocephalic newborn patients (13 female, 7 male) were included in this study. For each patient, 1 day prior to the operation, again on day 7 and on day 90 after operation, ABR testing were performed. 90 dB nHL, 70 dB nHL, 50 dB nHL and 30 dB nHL click stimuli was achieved against the auditory brainstem responses in wave V. latencies and I-III, I-IV between the waves latency times for both ears were recorded. Variance analysis for parametric data and the post hoc Tukey's HSD test were used to demonstrate the relationship between results obtained from different recording periods. Statistical significance was set when p<0,05 or when the 95% confidence interval. The mean values of the ABR tests of patients taken into account, comparing between the preoperatively and the late stage results for all the nerve conduction velocity of 0,2 ms was found to be a faster transmission. These results at 90 and 50 dB tested in the period between the comparison is made meaningful unaccompanied statically (p> 0.05), but at 70 and 30 dB when compared with the statistically significant results were achieved (p <0.05). Irreversible brain parenchymal damage, cognitive disorders, mental-motor retardation, particularly sensorineural hearing loss resulting such as learning language and inability to speak sequelae causing hydrocephalic patients shouldn't be delayed for the diagnosis and treatment as soon as possible. Key words: Hydrocephalus, Hearing, Brainstem evoked auditory response, Ventriculoperitoneal shunt surgery
The evaulation of auditory functions in hydrocephalic pediatric patients before and after ventriculoperitoneal shunt surgery
Keywords: Nöroşirürji