Elazığ yöresi sığırlarında sindirim sistemi nematodlarının yaygınlığı - Köroğlu, Ergün; Simsek, Sami; Dilgin, Nurettin; Gültekın, Ibrahım; Altaş, Mehtap Gül (My University, 2001)
Elazığ yöresi sığırlarında mide-bağırsak nematodlannın yayılışını belirlemek amacıyla Şubat 1998-Şübat 2000 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada, 75 sığıra ait mide bağırsak sistemi incelenmiştir. İncelenen 75 sığırın 49'u (%65.34) nematodlarla enfekte bulunmuş ve 19 tür nematod saptanmıştır. Enfekte sığırlardan 6909 adet nematod toplanmış ve ortalama parazit sayısı 141 adet olarak belirlenmiştir. Bir hayvanda bulunan tür sayısı 1-5, parazit sayısı ise 1-760 adet arasında değişmiştir. Enfekte sığırlarda en çok görülen türler Ostertagia ostertagi (%63.26), Cooperia oncophora (%32.65), Gongylonema pulchrum (%20.4), O.lyrata (%16.32), O.circumcincta (%10.2), Haemonchus contortus (%10.2) ve Trichuris ovis (%10.2) olarak belirlenmiştir. Sığırlarda en çok rastlanan Ostertagia spp. yılın tüm zamanlarında görülmesine karşın en fazla Şubat ve Mart aylarında, Cooperia oncophora ise Ocak, Mart, Ekim ve Aralık aylarında görülmemesine karşın diğer aylarda ise sayısı düşük düzeylerde bulunmuştur.
Keywords: Iplik solucanları; mide-bağırsak hastalıkları; Trichuris; sığır; hastalık yaygınlığı; Ostertagia; Gongylonema pulchrum; Haemonchus contortus; Cooperia oncophora