Light and Scanning Electron Microscopic Investigation of Postnatal Development of Vallate Papillae in the White Laboratory Mice - Toprak, Burhan; Yılmaz, Sadık (My University, 2016)
Çalışmada; laboratuar farelerinde papilla vallata'da meydana gelen ışık ve taramalı elektron mikroskopik postnatal değişimlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç için 1, 15, 30, 60, 90, 120, 150 ve 180 günlük 8 grup oluşturuldu ve her grupta 8'er fare kullanıldı. Ayrıca ilk olgun tat tomurcuğunun oluşum zamanının tespiti için de 0-10. günler arasında her gün iki fare kullanılmak üzere, toplam 84 fare kullanıldı. Dilin kök bölgesi dorsal yüzünde median hat üzerinde yerleşmiş tek olarak bulunan papilla vallata'da yapılan mikrometrik ölçümlerde ilk 15 günlük periyotta çok hızlı bir gelişimin olduğu dikkat çekicidir. Papilla genişliği ve uzunluğu ile hendek derinliği ve genişliğindeki artış bu periyottan sonra yavaş bir artış göstererek 120. güne kadar devam etmektedir. Tat porusu şekillenmiş ilk olgun tat tomurcuğu 4. günde görülmüştür. Tat tomurcuğu uzunluk ve genişliğindeki artış 90. güne, tat tomurcuğu sayısındaki artış ise 30. güne kadar devam etmektedir. Hendek duvar yüzey alanı da yine ilk 15 günlük periyotta % 136'lık bir artış göstermekte, bu periyottan sonra ise 90. güne kadar yaşın ilerlemesine paralel bir artış göstermektedir. Papilla vallatanın taramalı elektron mikroskobik yapısında yüzey epitel hücrelerinin sınırları belirgin ve hücre yüzeylerinde micropit ve microridge mevcuttu.
Keywords: Mikroskopi; Biyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hücre Biyolojisi