DİALDEHİT TÜREVİ SCHİFF BAZLARI KULLANILARAK POTANSİYOMETRİK YÖNTEMLE ELEMENT ANALİZLERİ - MURAT, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DİALDEHİT TÜREVİ SCHİFF BAZLARI KULLANILARAK POTANSİYOMETRİK YÖNTEMLE ELEMENT ANALİZLERİ Ebru MURAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 61 Bu çalışmada, öncelikle dört adet dialdehit türevi Schiff bazı sentezlenerek karakterize edilmiştir. Karakterizasyon işlemleri İR, elementel analiz ve erime noktası gibi enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Daha sonra, sentezlenen Schiff bazlarının Cu (II) ve Ni (II) tayininde kullanılıp kullanılamayacağını belirlemek amacıyla potansiyometrik titrasyonlar gerçekleştirilmiştir. Titrasyonlar, %80 dimetil sülfoksit- %20 su ortamında, 25± 0.1 °C ta, azot atmosferinde ve 0.1 M sabit iyonik şiddette yapılmıştır. Titrasyon hücreleri metal: ligand oranı 1:1 olacak şekilde 5.00x 10"4 M, 6.68x 10"4 M, l.00x 10*3 M konsantrasyonlarda hazırlanmış ve ayarlı sodyum hidroksit çözeltisi ile titre edilmiştir. Elde edilen titrasyon eğrilerinin dönüm noktaları birinci ve ikinci türevleri kullanılarak belirlenmiştir. Titrasyon verilerinden yararlanılarak yapılan hesaplamalar sonucu bulunan değerler, standart çözeltilerdeki değerlerle karşılaştırılmış, bazılarında iyi sonuçlar elde edilirken, bazılarında da hatalı sonuçlar bulunmuştur. Bulunan bu hatalı sonuçların çok düşük miktarlarla çalışılmasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler : Schiff Bazı, Potansiyometrik titrasyon, Tiyazol, Dialdehit. Element analizi

II ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF METALS WITH DIALDEHYDE DERIVATIVE SCHIFF BASES BY POTENTIOMETRIC METHOD Ebru MURAT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies, Department of Chemistry 2002, Page: 61 In this study, four dialdehyde derivative molecules have been synthesized and characterized. The characterization of the substances was achieved by the spectroscopic methods such as IR, 'H-and 13C- NMR, and some other classical methods such as elemental analysis and melting points determinations methods were used. Later, potentiometric titrations were applied to determine the usege of these molecules in the determination of metals such as Cu(II) and Ni(II). Titrations was realised in 80 % dimethylsulphoxide 20 % water media, at 25± 0.1 °C, in 0.100 M constant ionic strengthy and under nitrogen atmosphere. Titration cells have been filled with 1:1 metahligand solutions in concentrations of 5.00xlO"4M, 6.68xl0"4 and l.OOx 10"3 M and titrated with standard sodium hydroxide solution. The end-points of the titrations, have been determined by using the data obtained from titrations and their first and second derivatives. The data, as a result of the calculations through the titration data, have been compared with the standard data. In some of them a good agreement was obtained, but in some of them there are some differance. It has been believed that these results are derived from the usage of very small concentration of the ligands used in titrations. Key Words: Schiff Base, Potentiometric Titration, Thiazole, Dialdehyde, Element Determination.
Determination of metals with dialdehyde derivative schiff bases by potentiometric method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering