Sütsığırcılığıişletmelerindefinansmankaynaklarıvekredikullanım durumlarının değerlendirilmesi: Elazığ ili örneği - Arıkan, Mehmet Saltuk; Gökhan, Emin Ertan (My University, 2019)
Bu çalışmada, Elazığ ilinde faaliyet gösteren süt sığırı yetiştiricilerinin finansman kaynaklarının tespiti, kredi kullanma durumları ve çeşitli işletmecilik özellikleri ile kredi kullanım durumu arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmanın örneklemini, kartopu örnekleme yöntemiyle saptanan, Elazığ İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine bağlı faaliyet gösteren toplam 50 adet süt sığırcılığı işletmesi oluşturmuştur. Çalışmada bağımsız iki grup arasındaki farklılıklar Student’s t-testi ve Mann Whitney-u testi ile analiz edilmiştir. Finansman kaynakları ile çeşitli işletmecilik özellikleri arasındaki ilişki ise Fisher’s exact test ve ki kare testi ile değerlendirilmiştir.Katılımcıların %74’ü hayvancılıktan elde ettikleri gelirle sermaye birikimi yapamadıklarını ve %96’sı zamanında ödeyemedikleri borçlarını hayvanlarını satarak/kestirerek ödediklerini bildirmişlerdir. Sermayenin finansmanında işletmelerin %44’ünün öz sermayelerinin yanı sıra kredi kullandığı, kredi kullananların kullanmayanlara göre büyükbaş hayvan varlığı (p=0,042) ve yıllık süt üretimi (p=0,047) ortalamaları aralarındafarklılığın olduğu belirlenmiştir. Kredi kullanımında; işletmedeçalışan kişi sayısı (p=0,033) ve hayvanların sigortalanması (p=0,019) gibi işletmecilik özellikleri ile arasındaki bağımlılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.İşletmelerde hayvan sayısı ve süt üretimi artışıyla birlikte sermaye gereksinimi de artmaktadır. Diğer taraftan işletmelerde çalışan kişi sayısının artmasıvesürünün büyümesi kredi kullanımına olan ihtiyacı arttırmaktadır. Süt sığırcılığı işletmelerinin düşük kâr marjı ile çalışması, işletmelerdesermaye birikiminin yetersizliği ve zamanı geçen borçların ödenmesinde hayvanların satılması/kesilmesi işletmelerin üretim araçlarını kaybetmelerine neden olmaktadır.
Keywords: Tarımsal Ekonomi ve Politika; İşletme; Ziraat Mühendisliği; İktisat