Farklı örneklerden elde edilen DNA parmak izi çalışması - Dülger, H.e.; Tokdemir, M.; Erbağ, B.; Atalay, E. Ö; Doymaz, M. Z. (My University, 1997)
Son yıllarda adli tıp alanında,- elde edilen materyalin kimliklendirilmesinde, DNA parmak izi büyük bir potansiyel göstermiştir. Bu çalışma: DNA parmak izi tekniğinde farklı biyolojik örneklerin kullanılması ve sonuçların yorumlanma¬sı amacıyla yapılmıştır. Bunun için, akraba olmayan 3 kişi¬nin farklı örnekleri (kan, kıl kökü ve tükrük) ile bir kişinin bunlara ek olarak tırnak ve semeninden DNA izole edilme¬ye çalışılmış, en çok DNA (4.46 pg) semenden, en az da,tü¬kürük (0.82 pg) ve tırnaktan (0.90 pg) elde edilmiştir. DNA'lar genomda sıra halindeki tekrarları (Tandem Repeat) ortaya çıkarabilen bir primer varlığında Polimeraz Zincir Re¬aksiyonu (PCR) ile çoğaltılmış, %1.4'lük agaroz jel elektrofo-rezinde yürütülmüştür. Böylece aynı kişinin farklı örnekle¬rinde aynı, farklı kişilerde de ayrı motifte DNA ürünlerinin ortaya çıktığı gösterilmiştir. Sonuçta, Elazığ'da da benzeri ça¬lışmaların yapılabileceği ve günlük kullanıma sunulabilece¬ği görülmüştür.
Keywords: Adli Tıp; Genetik ve Kalıtım