TÜRKİYE’DE 2008 YILI İTİBARİYLE UYGULANAN NÜFUS ARTTIRICI POLİTİKANIN YANSIMALARINI ORTAYA KOYMAYA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA - Çelik, Özlem Çakar (My University, 2019)
Türkiye’de 2008 yılından itibaren devletin nüfusu artırıcı yönde bir politikası mevcuttur. Konuyla alakalıolarak 2008, 2011 ve 2015 yıllarında çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı devletin nüfusarttırıcı politikasının ya da nüfus arttırıcı teşviklerin yansımalarını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusundaFırat Üniversitesi Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi KadınDoğum Bölümü’ne gelen gebe kadınlarla bir anket formu aracılığıyla görüşme yapılmıştır. Anne adaylarının% 82’sinin 35 yaş altında olduğu, % 26’sının ilkokul, %23’ünün ortaokul, % 20’sinin lise %25’inin iseüniversite mezunu olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyi ve aile gelirinin yüksek olmamasına rağmen eşlerinçocuk sayısı noktasında aynı düşünceyi paylaştığı, gebeliklerin % 71’nin planlı olduğu, anne adaylarının %63’ünün 3 ve üzeri çocuk sayısına sahip olmak istedikleri belirlenmiştir. Çalışmada, ekonomik kaygılarınönemli olduğu ancak 3 veya 4 çocuk isteyen aileler üzerinde kısıtlayıcı bir faktör olmadığı tespit edilmiştir.Çalışma kapsamında anne adaylarının güncel teşviklerden en çok doğum yardımından haberdar olduğu tespitedilmiştir.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi