YAHUDİ KUTSAL METİNLERİNE GÖRE HASTALIKLAR VE ÇEŞİTLERİ - AKSOY, BİLGE KAĞAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Tarih boyunca hastalık ve tedavi uygulamaları, sadece tıbbın alanı olmamış, dinlerin ve kültürlerin de ilgi alanı içerisinde yer alan konulardan birisi olmuştur. Dinler arasında ise kutsal metinlerinde bu konuya detaylı yer veren dinlerden birisi Yahudilik'tir. Yahudi kutsal kitabı Tanah metinlerinde hastalıklarla ilgili müstakil bölümler yer almaktadır. Diğer taraftan bu metinlerde hastalıkların teşhisi ve hastalık sonrası arınma süreci ile ilgili koenlere önemli görevler verilmiştir. Konunun Yahudi kutsal metinleri içerisinde yer alması, uygulamaların modern tıp dışında inanç ve ritüele dayalı olması ve ayrı bir din adamı sınıfının bu hususta yetkili olması, bu konuda dikkat çeken hususlardandır. "Yahudi Kutsal Metinlerine Göre Hastalıklar ve Çeşitleri" isimli çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, çalışmanın konusu, problemin önemi, amacı, konunun sınırlılıkları, yöntemi, kavramsal çerçeve yanı sıra "Tarihi Arka plan" da, Yahudiliğin tarihçesi ve kutsal kitapları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Hz. İbrahim'den II. Mabet Dönemine kadarki süreçte Yahudi kutsal metinlerinde yer alan kitlesel/salgın hastalıklar hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, Yahudi kutsal metinlerindeki erkeklere ve kadınlara özel hastalıklar ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise Yahudi kutsal metinlerinde en fazla üzerinde durulan tsaraat hastalığı ile hastalık ve hastalarla ilgili bazı hususlar incelenmiştir.

Throughout history, diseases and treatment methods have not only been a subject of medicine but also religions and cultures. Among the religions Jewish is the one that include these subjects in holy writings in details. In Jewish holy writing Tanah, there are distinct parts about diseases. On the other hand on this holy writings, major tasks are assigned to the Koens about diagnosis of diseases and catharsis period. This subject being in Jewish holy writings, practices being out of modern medicine and based upon faith and rituals, and a different religious class being responsible about this subject are the remarkable issues. "Diseases and Diseases Divides Accordıng to Jewish Holy Writings" study is composed of an introduction and 3 more parts. At the introduction part; besides the subject of the study, importance and the aim of the problem, boundaries of the subject, the method, conceptual framework, information about Jewish history and holy writings has been given under the "Historical Background" title. At the first part information is given about mass and epidemic diseases that are written in holy writings between the period from His Holiness Ibrahim to II. Holy Shrine. At the 2. Part special diseases peculiar to male and female are introduced. At the 3. part some issues about "tsaraat" disease that is most appeared in Jewish holy writings and tsaraat patients are discussed.
Diseases and diseases divides according to jewish holy writings
Keywords: Din