Akut periferik arteryel tıkanıklıklarda tromboembolektomi sonuçlarını etkileyen faktörler - Burma, Oktay; Uysal, Ayhan; Akar, Ilker; Yücedağ, Eflatun; Rahman, Ali (My University, 2005)
Amaç: Akut arteryel tıkanıklıkla başvuran hastaların özellikleri ve cerrahi tedavi sonuçları geriye dönük olarak değerlendirildi. Çalışma planı: Ocak 1994 - Aralık 2003 tarihleri arasında akut arteryel tıkanıklık tanısıyla başvuran 128 hasta (65 erkek, 63 kadın; ort. yaş 64; dağılım 25-90) geriye dönük olarak değerlendirildi. Semptomların başlangıcıyla müdahale arasındaki süreye göre, ilk 12 saat içinde müdahale edilen olgular grup 1, 12 saatten sonra müdahale edilen olgular ise grup 2 olarak ayrılarak amputasyon ve mortalite oranları incelendi.Bulgular: Olguların 60’ı (%46.9) 12 saat içinde, 68’i (%53.1) ise 12 saatten sonra başvurmuştu. En fazla saptanan tromboemboli lokalizasyonu femoropopliteal (%65.1) bölge iken, en sık neden kardiyak patolojilerdi (%60.9). Grup 1’de amputasyon oranı %6.7, mortalite %1.7 iken, grup 2’de bu oranlar sırasıyla %16.2 ve %13.2 bulundu.Sonuç: Akut arteryel tıkanıklıklarda erken tanı ve erken cerrahi girişim yanında, diğer organ fonksiyonlarının sıkı bir şekilde takip edilmesi morbidite ve mortalitenin azaltılmasında önemli rol oynamaktadır.
Keywords: Vasküler cerrahi işlem; Trombolitik tedavi; Arteriyel tıkayıcı hastalıklar; Ampütasyon; Tromboembolizim; İskemi; Periferik damar hastalıkları