Hemşirelik öğrencilerinin üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeyleri - Mankan, Talip; Öncü, Ebru; Cengiz, Zeliha (My University, 2014)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmanın evrenini Malatya Sağlık Yüksekokulu’nda okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinden 352 kişi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş araştırmaya katılmayı kabul eden öğrenciler araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri Kasım -Aralık 2013 tarihleri arasında toplanmış ve 257 öğrenci ile araştırma tamamlanmıştır. Veri toplamada öğrencilerin tanıtıcı özellikleri ve üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye yönelik 18 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen verilere göre öğrencilerin yaş ortalamasının 21.57±1.78 olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %32.7’sinin erkek, %67.3’ünün kadın olduğu, %68.9’unun 3. Sınıf öğrencisi, %31.1’inin 4. Sınıf öğrencisi olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması 53.53 olarak bulunmuştur. 3. Sınıf öğrenciler bilgi puan ortalaması 53.86, 4. Sınıf öğrencilerin bilgi puan ortalaması 52.81 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin cinsiyet ve sınıflara göre bilgi puan ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Araştırmanın sonucunda öğrencilerin üriner sistem enfeksiyonlarını önlemeye ilişkin bilgi puan ortalaması yüksek olduğu belirlenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Enfeksiyon Hemşire öğrencileri Hemşirelik