PLASENTAL İNVAZYON ANOMALİSİNDE TRPM2 AKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - MALKAN, ZÜBEYDE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Plasenta akreata, inkreata ve perkreatayı kapsayan anormal plasental invazyonları içeren Plasenta akreata spektrumu, ciddi mortalite ve morbiditeye neden olabilen gebeliğe bağlı komplikasyonlardır. Bu çalışmada oksidatif stresle aktive olduğu bilinen TRPM2 nin immünohistokimyasal olarak incelenmesini amaçlandı. Çalışmaya PAS tanısı konmuş 44 kadın hasta ve 16 sağlıklı kadına ait plasental dokular dahil edilerek kontrol ve hasta olmak üzere 2 grup oluştutrulmuştur. Rutin parafin takibi yapılıp parafine gömülen plasentalardan kesitler alınarak TRPM2, VEGF VE MMP9 immünreaktivitesi için immünohistokimyasal boyama tekniği uygulanıp ışık mikroskobisinde incelenerek istatistiksel analizleri yapılmıştır. Çalışmada kontrol grubu ile kıyaslandığında PAS grubunda TRPM2, VEGF Vve MMP9 un immünreaktivitelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış saptandı. Sonuç olarak; Kontrol grubuna göre PAS grubunda TRPM2, VEGF ve MMP9 seviyelerinin belirgin olarak arttığı, TRPM2, VEGF ve MMP9 in PAS'ın patogenezinde rol oynayabileceği, gebelikte belirli dönemlerde TRPM2, VEGF ve MMP9 in serum değerlerine bakılarak PAS için belirteç olarak kullanılabileceği, TRPM2, VEGF ve MMP9 moleküllerini bloke eden farmakolojik ajanların klinikte kullanılabilmesi için ileride daha geniş ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.

Placenta accreta spectrum, which encompasses abnormal placental invasions including accreta, increta, and percreta, represents serious pregnancy-related complications that can lead to significant mortality and morbidity. This study aimed to investigate the immunohistochemical expression of TRPM2, which is known to be activated by oxidative stress. A total of 44 women diagnosed with PAS and 16 healthy women were included in the study, forming two groups: the patient group and the control group. Routine paraffin embedding was performed, and sections were taken from the placentas to apply immunohistochemical staining techniques for TRPM2, VEGF, and MMP9. The samples were then examined under light microscopy, and statistical analyses were conducted. In the study, a statistically significant increase in the immunoreactivity of TRPM2, VEGF, and MMP9 was observed in the PAS group compared to the control group.
Investigation of TRPM2 activity in placental invasion anomaly
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum