TIG Yöntemi ile Ostenitik Paslanmaz Çelik Yüzeyine Kaplanan Stellite 6+FeMo Tabakasının Mikroyapı ve Sertlik Özelikleri Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Yüksel, Erkan; Çolak, Niyazi Yılmaz (My University, 2018)
Bu çalışmada, AISI 304 östenitik paslanmaz çelik yüzeyi Tungsten Inert Gas (TIG) kaynak yöntemi kullanılarakStellite 6+FeMo alaşımı ile kaplanmıştır. Kaplanan tabakanın mikro yapısı, optik mikroskop (OM), taramalıelektron mikroskobu (SEM) ile incelenip yoğun enerjili X ışını analizi (EDS) ile analiz edilmiştir. Ayrıcanumunelerin sertlik dağılımları mikro ve makro sertlik ölçümleri ile değerlendirilmiştir. Optik mikroskop vemikroyapı incelemeleri neticesinde, kaplama tabakası ile alt tabakanın birbirlerine bağlandığı, kaplamada FeMotozu ilavesine bağlı olarak sertlik değerlerinin arttığı ve tane sınırlarında ince taneli dentritik yapıların meydanageldiği tespit edilmiştir. Yüzey kaplama işlemi ile altlık metale göre daha sert ve dolayısıyla dış etkilere karşı dahamukavemetli bir yüzey tabakası elde edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Mühendislik; Kimya