Karabakır Formasyonu Tüfitlerinin (Ağın, Elazığ) Tras Olarak Kullanılabilirliği - Ural, Melek; Bal, Dicle Akkoca (My University, 2013)
Bu çalışmada, Elazığ İli Ağın İlçesi civarındaki Neojen yaşlı Karabakır Formasyonuna ait killi tüfitlerin trasolarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Örnekler vitrik ve litik tüfit ile tamamen killeşmiş tüfit özelliğigöstermektedir. Vitrik tüfit örnekleri kahverengi killeşmiş camsı matriks içerisindeki volkanik cam ve kuvarsminerallerinden oluşmakta, litik tüfit örneğinde ayrıca plajiyoklas ve volkanik kayaç parçalarınarastlanılmaktadır. Yapılan XRD analizlerine göre tüfit örneklerinden ikisi kil mineralleri, kuvars, feldispat, azmiktarda kalsit ve dolomitten oluşurken, bir örnek tamamen kil minerallerinden oluşmaktadır. Killi tüfitörneklerinde kil mineralleri smektit ve illit, tamamen killeşmiş tüfit örneğinde ise smektittir. Örneklerinkimyasal bileşimi toplam SiO2+Al2O3+?Fe2O3, MgO oranı ve bir örnek dışında CaO oranı TS 25 standartlarınauygundur. CEM I 42.5 N çimento yerine incelenen örneklerden ağırlıkça % 2.5, 5, 10, 15 ve 20 oranlarındakullanılmıştır. 7, 28 ve 90 gün su kürüne tabi tutulan örneklerin tümünde basınç dayanımı ve yarmada çekmedayanımı deneyleri sonucunda kontrol örneğine göre genel bir düşüş eğilimi gözlenmiştir. Bu düşmekayaçlardaki alterasyona bağlı killeşme ile ilişkilendirilmiştir.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Jeoloji