KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN BAZI SAZAN TÜRLERİNDE GERİ HESAPLAMA YÖNTEMİYLE BALIK BOYUNUN TAHMİNİ - TEKSAR, CAN KAAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nden yakalanan Capoeta trutta (Heckel, 1843), Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 ve Luciobarbus mystaceus (Pallas, 1814) balık türlerinin pul ve otolit boyları kullanılarak, geri hesaplama yöntemiyle daha genç bireylerin boylarının tahmin edilmesi amaçlandı. Bu amaçla, Ekim-Kasım 2017 tarihlerinde her bir tür için 20 balık örneği incelendi. Öncelikle balıkların toplam boyları ve ağırlıkları belirlendi ve daha sonra pul ve otolitleri çıkartıldı. Bilgisayar destekli bir mikroskop yardımıyla, balıkların pul ve otolit yaşları ile her yaş halkasının merkeze olan uzunlukları belirlendi. Pul için Fraser-Lee, otolit için ise Dahl-Lea geri hesaplama yöntemleri kullanılarak balıkların önceki yıllara ait uzunlukları hesaplandı. C. trutta için yaş grupları 4-8, toplam boy 35,0-46,6 cm, ağırlıkları ise 382,0-987,3 g arasında bulundu. C. trutta'nın geri hesaplama yöntemi ile önceki yıllara ait tahmini toplam balık boyları ortalamaları, pul ışın boylarından yapılan hesaplamada; L1:21,4 cm, L2:25,6 cm,L3:28,1 cm, L4:31,4 cm, L5:35,0 cm, L6:36,5 cm, L7:38,8 cm, L8:40,6 cm olarak; otolit boylarından yapılan hesaplamada ise: L1:18,6 cm, L2:21,5 cm, L3:24,9 cm, L4:26,8 cm, L5:30,3 cm, L6:33,0 cm, L7:35,2 cm, L8:37,8 cm olarak hesaplandı. C. carpio için yaş grupları 4-8, toplam boy 31,2– 45,8 cm, ağırlıkları ise 442,5-1483,3 g arasında bulundu. C. carpio'nun geri hesaplama yöntemi ile önceki yıllara ait tahmini toplam balık boyları ortalamaları, pul ışın boylarından yapılan hesaplamada; L1:15,8 cm, L2:21,3 cm, L3:28,3 cm, L4:30,6 cm, L5:35,5 cm, L6:38,0 cm, L7:42,5 cm, L8:44,7 cm olarak, otolit boylarından yapılan hesaplamada ise; L1:15,2 cm, L2:18,9 cm,L3:26,6 cm, L4:28,4 cm, L5:32,7 cm, L6:35,6 cm, L7:40,8 cm, L8:41,3 cm olarak hesaplandı. L. mystaceus için yaş grupları 4-7, toplam boy 37,1–47,4 cm, ağırlıkları 426,1g–874,1g arasında bulundu. L. mystaceus' un geri hesaplama yöntemi ile önceki yıllara ait tahmini toplam balık boyları ortalamaları, pul ışın boylarından yapılan hesaplamada; L1: 7,7 cm, L2: 14,9 cm,L3: 21,4 cm, L4: 28,1 cm, L5: 30,3 cm, L6: 33,5, L7: 35,6 cm olarak, otolit boylarından yapılan hesaplamada ise; L1: 7,5 cm, L2: 14,5 cm,L3: 19,2 cm, L4: 26,3 cm, L5: 29,6 cm, L6: 33,3 cm, L7: 33,9 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, bu çalışmada C. carpio ve C. trutta türlerinde pul ışın boyu kullanılarak hesaplanan balık boyu değerleri, otolit boyu kullanılarak hesaplanan değerlere göre gerçek değerlere daha yakın bulundu. L. mystaceus türünde ise her iki kemiksi yapı kullanılarak elde edilen değerler ölçülen gerçek değerlerden daha düşük bulundu. Bu nedenle balıklarda geri hesaplama yöntemi kullanılarak yapılacak balık boyu tahminlerinde o tür için en uygun kemiksi yapının seçilmesi oldukça önemlidir.

In this study, it was aimed to estimate the lengths of younger individuals from the scale and otolith lengths by using the back calculation methods for Capoeta trutta (Heckel, 1843), Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 and Luciobarbus mystaceus (Pallas, 1814) caught from Keban Dam Lake. For this purpose, 20 fish samples for each species were examined in October-November 2017. First the total length and weight of the fish were determined, then the scales and otoliths were removed. With the help of computer aided microscope, the length of the scales and otoliths of the fish, and the lengths of each age ring were determined. Fraser-Lee and Dahl-Lea back-calculation methods were used for the scale and otolith respectively. C. trutta were between 4-8 in age, 35.0-46.6 cm in total length and 382.0-987.3 g in weight. The mean total lengths of C. trutta calculated using back-calculation methods from scale ray lengths and from otolith lengths were estimated as L1: 21.4 cm, L2: 25.6 cm, L3: 28.1 cm, L4: 31.4 cm, L5: 35.0 cm, L6: 36.5 cm, L7: 38.8 cm, L8: 40.6 cm and L1: 18.6 cm, L2: 21.5 cm, L3: 24.9 cm, L4: 26.8 cm, L5: 30.3 cm, L6: 33.0 cm, L7: 35.2 cm and L8: 37.8 cm respectively. C. carpio were between 4-8 in age, 31.2-45.8 cm in total length and 442.5-1483.3 g in weight. The mean total lengths of C. carpio calculated using back-calculation methods from scale ray lengths and from otolith lengths were estimated as L1: 15.8 cm, L2: 21.3 cm, L3: 28.3 cm, L4: 30.6 cm, L5: 35.5 cm, L6: 38.0 cm, L7: 42.5 cm, L8: 44.7 cm and L1: 15.2 cm, L2: 18.9 cm, L3: 26.6 cm, L4: 28.4 cm, L5: 32.7 cm, L6: 35.6 cm, L7: 40.8 cm and L8: 41.3 cm respectively. L. mystaceus were between 4-7 in age, 37.1–47.4 cm in total length and 426.1-874.1g in weight. The mean total lengths of L. mystaceus calculated using back-calculation methods from scale ray lengths and from otolith lengths were estimated as L1: 7.7 cm, L2: 14.9 cm, L3: 21.4 cm, L4: 28.1 cm, L5: 30.3 cm, L6: 33.5 cm, L7: 35.6 cm and L1: 7.5 cm, L2: 14.5 cm, L3: 19.2 cm, L4: 26.3 cm, L5: 29.6 cm and L6: 33.3 cm respectively. In conclusion, in this study, total length values of C. carpio and C. trutta species calculated by using scale ray lengths were found to be closer to the measured values than the values calculated by using otolith length. In the L. mystaceus species, the values obtained by using both bony structures were lower than the measured values. For this reason, it is very important to use the most suitable bony structure for fish species to be estimated fish length by using the back calculation method.
The estimation of fish length with back-calculation methods for some carp species living in Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri