Krank Biyel Mekanizmasının Pozisyon Kontrolü - Aydın, Muhammet (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Bu makale, simülasyon ortamında krank biyel mekanizmasının konum kontrolünü sunmaktadır. Krank biyel mekanizması ilk olarak Solidworks ortamında 3B modellenmiştir. Bu model daha sonra xml formatına dönüştürülmüştür. Krank biyel mekanizmasının simulink blokları, Matlab modelinden xml dosyası kullanılarak yapıldı ve bu, 3B modelin Matlab'a aktarılmasına izin verdi. Bu Simulink blokları, modelin giriş uzvunun açı kontrolü için PID kontrol yaklaşımını uygulamak için kullanıldı. Bu amaca ulaşmak için mevcut diğer bloklara simulinkten gerekli ek bloklar eklenmiştir. Mekanizmanın hedef referans noktasının 0.01367 saniyede 90 dereceye ulaştığı elde edilmiştir. Hata değerinin ise 0.03114 olduğu tespit edildi. Mekanizmanın PID kontrol yönteminin çok küçük bir hata payı ile hızlı pozisyon kontrolüne izin verdiği sonuçlardan açıkça görülmektedir. Solidworks, bu yöntemle oluşturulacak krank biyel mekanizmasının son tasarımını oluşturmak için kullanılabilecek bir programdır. Mekanizmayı yapmak için kullanılacak malzemeye karar vererek, aynı işlemler tekrarlandığında pratik uygulamalar için yeterli kontrol katsayılarına ulaşmak daha kolaydır. Bu işlem ek çalışma için zaman kazandıracaktır.

This paper presents the position control of the slider-crank mechanism in the simulation environment. The slider-crank mechanism was first 3D modeled in the Solidworks environment. This model was afterwards converted to xml format. The slider-crank mechanism's simulink blocks were made using the xml file from the Matlab model, which allowed the 3D model to be imported into Matlab. These Simulink blocks were used to implement the PID control approach for angle control of the model's input limb. In order to achieve this purpose, additional blocks required from the simulink have been added to other existing blocks. It has been determined that the mechanism's target reference point rotates 90 degrees in 0.01367 seconds. It was discovered that the error value was 0.03114. It is evident from the results that the mechanism's PID control method allows for quick position control with a very tiny margin of error. Solidworks is a program that may be used to create the final design of the slider-crank mechanism that will be created using this method. By deciding on the material that will be used to make the mechanism, it is simpler to achieve adequate control coefficients for practical applications when the same operations are repeated. This will free up time for additional study.
Position Control of Slider-Crank Mechanism
Keywords: Engineering; Mühendislik